Nagyító alatt : Blue Gender

1641~Blue-Gender-Posters

A 17 éves Yuji gyógyíthatatlan betegségben szenved – felbukkan a  szervezetében a  B sejt – , így többedmagával lefagyasztják, hogy ha a gyógymód megvan akkor meg tudják menteni.

A hibernálásból felébredve azonban szörnyű kép fogadja, az összes hasonló társa halott és óriási bogárszerű szörnyek kis híján kiirtották az emberiséget. A csapat amelyik megtalálja azt kapta feladatul, hogy kivigyék és arra az űrállomásra szállítsák, ahol jelenleg a megmaradt emberi populáció lakik.

Út közben a katonák vezére Marlene –  aki egy hűvös de szép nő – elmondja neki, hogy ezek a lények a Blue-k és intelligens gyilkosok, nincs bennük könyörület, mindenkit elpusztítanak. Mire a csapat elér a megbeszélt pontra igen csak megfogyatkozik és még mindig egy nagy rakás blue állja el az útjukat.

De miután Yuji megérkezik, még érik kellemetlen meglepetések és rájön, az embereknek is megvannak a saját szándékaik, amik nem éppen nemesek, egyetlen támasza Marlene, akibe időközben beleszeretett. Még sok megpróbáltatás vár rájuk mire ez az egész véget ér.

njfjf

Először animeként jelent meg az AIC és Toshiba EMI készítésében és Masashi Abe rendezésében 1999-ben. Ugyan 2000-ben megjelent belőle egy manga is, az mindössze egy kötetes volt.

Műfaját tekintve sci-fi dráma,  romantikával és egy kis horrorral keverve. A drámai részt nem csak az jelenti, hogy mi lett a Földdel, hanem a különböző emberi sorsok, a remény feladása, a végsőkig kitartani, akkor is ha kilátástalan és segítség nem érkezik és a bizalom elvesztése az emberiséggel szemben.

A történet tökéletesen lefesti azt a poszt apokaliptikus jövőt, amikor már senki nem számíthat ember társaira, azt az elkeseredett magányt amit csak azok élhetnek át, akik még túlélték eddig a borzalmas csapásokat és a kétségbeesést, amikor rájössz már semmit nem tehetsz magadért vagy a többiekért. Szörnyű egy világ, de érzékelteti velünk azt, hogy sosem késő megváltozni, megnyílni vagy segíteni. Nem csak a bolygónkon dúl háború, az emberek szívében is, lelkében is, magukkal és  egymással. Az űrállomás addig nem lehet egy második otthon, amíg nem hagynak fel a konspirációval és az önnön saját érdekeik mások elé helyezésével. Folyamatosan változik Yuji és Marlene számára az a jövő, ami  sok meglepetést tartogat minden tekintetben. De nem akarok elkanyarodni a lényegtől, fordulatokban és meglepő pillanatokban gazdag a történet.

A karakterek minden tekintetben hitelesek, mind a jó fiúk, mind a rosszak. egytől egyig egyedi személyiségük hozzáad az animehez és főként jó irányban, nem lehetett megunni a szereplők viselkedését, mert nem tudtak csalódást okozni, még a legutolsó közkatonát is megjegyezzük, olyan erővel próbál megmaradni ebben a pusztulásra itélt világban. És vannak azok akiknek csak annyi a sorsuk, hogy a főszereplők okuljanak belőlük és tanuljanak.

A hangzás a kornak megfelelő, a mai sorozatokhoz képest talán elsőnek furán hatnak az effektek és egyéb hangok, ennek ellenére élvezhetőek.

A szinkron mindkét pályán megállja a helyét. A japán seiyuuk mindent elkövetnek a hangulat befolyásolása érdekében és ez kihallik a beszédükből. Mind közül kimagaslik Kuwashima Houko,Marlene Angel szerepében. De szokás szerint mindenki remekül teljesített.

A másik pálya, az a magyar szinkron, ami szvsz nem lett rossz.

Yuji Kaido: Varga Rókus

Marlene Angel: Zsigmond Tamara

Seno Miyagi: Bodrogi Attila

Tony Frost: Kossuth Gábor

Joey HealdStern Dániel

Robert BradleyMegyeri János

Dice Quaid: : Sótonyi Gábor

Alicia Whistle: Molnár Ilona

A zene nehezebb ügy Haishima Kuniaki egy igazán különös score-t készített, amiben itt ott akad egy két külön is hallgatható melódia, de zömében – majdnem mind – csak az animevel együtt élvezhető. Hallgassátok meg, vagy szerezzétek be.

A grafikán meglátszik az idő, de én mondjuk jobban szeretem ezt a régebbi kézzel rajzolt stílust. Ha a kornak megfelelően értékelhetném, akkor azt mondanám igazán szép a megjelenítés, már amennyire az lehet egy ilyen műfaj.

blue_gender_002blue_gender_003blue_gender_004blue_gender_009bg5bg4

Ahhoz képest, hogy már több éve bemutatták itthon ezt és a movie-t – ami egyébként sokkal gyengébb, túlságosan összecsapott és ha nem láttad a sorozatot, akkor nem értesz semmit belőle – a mai napig nem jelent meg DVD belőle, pedig igény lennel rá, reméljük a legjobbakat, jó lenne egy sima kiadás, vagy egy díszdobozos, nekem mindegy, csak adják ki végre.

anime01_BlueGenderDVDBox

51X01QZC31L._SS500_Egy ilyennek is örülnék.

Kicsit olyan az egész mint a Csillagközi invázió animeváltozata, nem mai darab, de mai szemmel nézve is kivételes mű, nekem alap, remélem aki már látta, hasonlóan gondolja.

Összesítve : Gyomorba maró feszültség MAL 9 pont.

Hozzászólás