Nagyító alatt : Akira

Cover-akira

A Harmadik világháború után járunk Neo Tokioban 2019-ben, ahol a város lepusztult, az utcákat motoros bandák uralják, az emberek a kormány ellen tüntetnek, a rendőrök  pedig fellépnek ellen. Az összecsapások szinte mindennaposság váltak . A nyomor és a nélkülözés elviselhetetlen lett mostanra, a káosz kora ez.

A Kaneda vezette motoros banda tagjai egyik éjjel üldözik a Bohócokat, ám mielőtt végleg legyőznék őket, Tetsuo véletlenül elüt egy kisfiút , aki úgy néz ki mint egy öregember. De mielőtt Kaneda segíteni tudna, a hadsereg  rögtön a helyszínre ér, és Tetsuo-t kórházba szállítják

A banda tagjai a következő napon sem tudnak meg semmit a fiúról. Feltűnik viszont egy lány, aki rögtön Kaneda érdeklődése középpontjába kerül, és úgy tűnik, valami kapcsolatban áll a furcsa gyerekkel, aki a balesetet okozta. Kaneda követi a lányt, és hirtelen belecsöppen egy igencsak veszélyes világba. Egy fordulatokkal, harcokkal, és misztériummal teli történetben találja magát, amiben a fő szerepet három szervezet játssza: Egy kutatócsoport, ami természetfeletti erőkkel rendelkező gyerekekkel kísérletezik, a kormány, aki a kísérleteket titokban a hadsereg közreműködésével támogatja, valamint egy titkosszervezet, ami a kísérleteknek véget akar vetni.

Később Testuo felébredvén rájön, hogy a hely ahol van egy titkos katonai kísérlet része és az ott lévő gyerekek – köztük az elgázolt kisfiú is –  ,sőt ő maga is a baleset után különleges képességek birtokába került, és a hatalom hamar a fejébe száll, meg akarja változtatni a világot,a saját nézőpontja szerint.

Tetsuo közreműködésével aztán bekapcsolódik a történetbe maga Akira is, aki ránézésre egy hallgatag kisfiú, de olyan erők lakoznak benne, amivel könnyedén városokat dönthet romba.

Mire Kaneda odaér, addigra a barátból ellenség válik és nem megmentenie kell, hanem megölnie.

003

Katsuhiro Otomo mára kultikussá váló mangája 1982 és 90 között íródott és mindössze hat kötetes volt. A szerző remekül mutatta be a posztapokaliptikus jövőt és azt, hogy az ember soha nem tanul a hibájából. A Kodansha publikálásában megjelenet mű mára sok országot meghódított, és több nyelvre is lefordították- sajnos magyarra még nem.

Az animere 1988-ig várni kellett és mint azt sejteni lehetett, rajongókat és azokat akik látták nem hagyta hidegen, mindenkinek meg volt a véleménye róla, függetlenül attól, hogy tetszett vagy nem. A nyugatnak ez jelentette az új kor hajnalát, hiszen addíg ők csak a gyerekes, vagy kevésbé komoly rajzfilmekben leltek örömöt.

A rendezést az író vállalta el, éppen ezért teljesen hű maradt az eredeti történethez. A forgatókönyvet ő és Hashimoto Izô írta meg, így tehát a hűség megmaradt a mangához.

Műfaját tekintve egy erősen cyberpunk sci-fi dráma, akcióval, erőszakkal, cseppnyi romantikával és egy komplex mégis ijesztő világgal. A dráma az ami inkább kirajzolódik a jelenetek mögül és éppen ezért – na meg a sok véres jelenetnek köszönhetően – a 18-as karika jogos. De a mondanivalója is olyan, amit nehezen lehet felfogni, kell az odafigyelés, illetve többszöri nézésre is találni benne olyat, amin eddig elsiklott az ember.

A hangzás éppen olyan mint amilyennek akkoriban lennie kellett, nem több és nem kevesebb. Azt a szinvonalat messze teljesíti, és erre még jön a dvd-k hez készült hangsávok, amik remekül szólnak.

A zene nem különösképpen jó vagy rossz, beleépül a történetbe, az egyetlen olyan rész ahol tényleg érződött az, hogy függetlenül is hallgatható lenne, az a nagy motoros üldözéses jelenet az anime elején.

Egyébként a zenéért felelősek :

Hideo Yamaki (Drums)
Junzo Miyamasu (Noh – Tsuzumi Kata)
Kenji Ni-ina (Synthesizer Operation – EMU)
Kiyoshi Yoshitani (Noh – Taiko Kata)
Kunihiko Tominaga (Synthesizer Operation)
Masamichi Yamazaki (Noh – Shite Kata)
Nobu Saito (Percussion)
Nobuyuki Shirasaka (Noh – Ohkawa Kata)
Sugata Ida Bagus (Balinese Tantra)
Takashi Namba (Keyboard)
Tokihiko Morishita (Keyboard)
Tsuyoshi Kon (Guitar)
Yamashirogumi Geinoh (Preformance)
Yukihiro Issoh (Noh – Fue Kata)

A szinkronra nem lehet panasz, a japán hang kiváló mint mindíg, Iwata Mitsuo (Kaneda), Sasaki Nozomu (Tetsuo) között már az első pillanatok óta érződik a feszültség és az irigység, tökéletes megvalósítás.

Az angol szinkron most nem lett katasztrofális, gondolom ennek az is az oka, hogy nem ma készült. Cam Clarke (Kaneda),  Jan Rabson (Tetsuo) igazán meggyöző.

A magyar hang :

Shima Tetsuo – Hamvas Dani
Kaneda Shotaro – Csőre Gábor
Shikishima ezredes – Vass Gábor
Kei – Major Melinda
Kai – Szalay Csongor
Doktor Onishi – Versányi László
KaoriHafner Anikó
Yamagata – Rajkai Zoltán

A grafika még a kézzel rajzolt oldalt erősíti és hagy tegyem hozzá, nem is akárhogyan, erőteljesen sötét és borús ábrázolás, a pusztulás, pusztítás képei. Egy megsemisülés felé haladó társadalom rajza. Az effektek a kornak megfelelően nagyon szépek és az egésznek van egy, ” de jó hogy nem CGI-s az egész, mert így sokkal jobb” filingje.

akira-bd-cap001akira-bd-cap002akira-bd-cap003akira-bd-cap005akira-bd-cap006akira-bd-cap007akira-bd-cap009akira-bd-cap012akira-bd-cap014akira-bd-cap018akira-bd-cap020akira-bd-cap021akira-bd-cap022

Az hogy mekkora hatást tett az emberekre, észre lehet venni a rengeteg anime és mangakiadáson, illetve mint kis hazánk esetében is történt, moziban újravetítésen. Most már jóideje itthon is elérhető a duplalemezes extrákkal telepakolt dvd is.

EXTRÁK:

1. LEMEZ:

  • Előzetes (kb. 2 p.) – MAGYAR FELIRATTAL
  • Audiókommentárrajongói audiokommentár (kb. 120 p.) – MAGYAR HANGGAL
  • Interjúa rendezővel (kb. 25 p.) – MAGYAR FELIRATTAL
  • Egyéberedeti szövegkönyv-részletMAGYAR FELIRATTAL
  • Egyébkétféle magyar felirat – a mozi verzió és az eredeti szövegkönyv alapján fordított feliratMAGYAR FELIRATTAL

2. LEMEZ:

  • DokumentumfilmElemzés Varró Attilával (kb. 100 p.) – MAGYAR HANGGAL
  • Werkfilm (így készült) (kb. 46 p.) – MAGYAR FELIRATTAL
  • KisfilmDíszbemutató az Odeon-Lloyd moziban (Összefoglaló, valamint Varró Attila bevezetője a filmhez) (kb. 20 p.) – MAGYAR HANGGAL
  • EgyébAkira-molinó
  • Képgaléria
  • Rejtett extra (kb. 10 p.) – MAGYAR FELIRATTAL

A külföldi Animeconokon is renszeres résztvevője az Akira.

Akira_Bike4

És most jön még egy érdekesség amit a fanok és filmkedvelők valószínűleg már rég tudtak : Az általában megbízható infókat szállító Bloody Disgusting ugyanis arról számolt be, hogy a Leonardo DiCaprio produkciós cége által dédelgetett élőszereplős film tervét elvetették.

Az elképzelés szerint a Warner közreműködésével kétrészes mozifilm készült volna Katsuhiro Otomo 1988-as anime-klasszikusából Gary Whitta forgatókönyvíró és Ruairi Robinson rendező közreműködésével.

Az első hírek másfél éve érkeztek az Akirával kapcsolatban, de úgy tűnik ez idő alatt a rendező otthagyta a projektet és két külön forrás szerint is befellegzett annak. A remake története új Manhattanben játszódott volna, melyet japán pénzből építettek újjá.

Egyelőre az IMDB szerint még mindíg 2011-re van datálva a film, tehát talán minden még nincs veszve. Akit érdekelnek az újdonságok a projekttel kapcsolatban.

Összesítve : Egy valódi etalon, amit nem mindenki fog megérteni, mindenképpen jó ha olvastad a mangát előtte, vagy utána. MAL 10 pont.

One thought on “Nagyító alatt : Akira

Hozzászólás