Nagyító alatt : Race to Witch Mountain – A Boszorkány-hegy

race_to_witch_mountain

Történet : Évek óta keringenek sejtelmes pletykák egy titokzatos helyről a Nevada sivatag közepén, ahol az emberek gyakran megmagyarázhatatlan dolgokra lesznek figyelmesek. A hely a Boszorkány-hegy nevet viseli, és amikor egy las vegasi taxisofőr két természetfeletti erőkkel rendelkező tinédzsert talál a kocsijában, olyan kalandokba keveredik, melyekről korábban álmodni sem mert. Felfedezik, hogy a világ megmentésének titka rejtőzik a hegy alatt, ezért páratlan versenyfutás kezdődik nemcsak a kormány embereivel és a gengszterekkel, hanem még az idegen fajok képviselőivel is, akik mind próbálják az útjukat állni.

Eredet : Az Alexander H. Key könyve alapján készült történet eredetileg Tony és Tia két különleges képességű kamaszról szólt. Tony képes a telekinézisre, Tia pedíg minden zárat kinyit és kommunikál az állatokkal. Azonban míg Tony képes a rendes beszédre, Tia nem hála egy másik különleges képességének. Ezalapján pedíg az első filmfeldolgozás 1975-ben érkezett Escape from Witch Mountain, magyar címén a Boszorkány-hegy.

A tárgyak a levegőbe emelkednek, a ruhafogas életre kel és megtámadja a seriffet, a vadállatok pedig kezes báránnyá szelídülnek az árván maradt testvérpár, Tony és Tia Malone szavára. Természetfölötti képességük láttán a gonosz milliomos, Aristotle Bolt (Ray Milland) kastélyába csalogatja a gyerekeket, hogy a maga hasznára fordítsa erejüket. Tony és Tia megszökik, és útközben összebarátkozik egy vándorral (Eddie Albert). Együtt vágnak neki az útnak, hogy kinyomozzák, kik is ők valójában és honnan ered földöntúli erejük. Hamarosan mindhármuknak menekülniük kell, mert boszorkánynak hiszik őket. Ám ekkor csakugyan boszorkányos élményben van részük: valaki, aki még náluk is nagyobb erővel bír, elrepíti őket egy valóban földöntúli világba…

Majd egy folytatás is készült hozzá 1978-ban

Visszatérés a Boszorkány-hegyről

A sötét lelkű tudós, Dr. Gannon (Christopher Lee) és bűntársa, a vénkisasszony Letha (Bette Davis) elrabolja Tonyt, a természetfölötti képességekkel rendelkező kisfiút. Beépítenek egy szerkentyűt a gyermek agyába, hogy hatalmukban tarthassák és kihasználhassák erejét, mely akkora, hogy autókat képes a magasba emelni vele. Tony szintén misztikus tudású húga egy csapat iskolakerülővel együtt nekivág, hogy kiszabadítsa testvérét és megmentse Los Angelest a fenyegető nukleáris katasztrófától.

Na meg még ezután nem sokkal egy Beyond Witch Mountain című tévéfilm 1982-ben. Amire a főbb szereplőgárda visszatért egy 60 perc erejéig, akik meg nem tudtak, azok helyett is neves színészek jöttek új szerepekben.

Valaki szerint megérte egy újrafeldolgozást – remake -t csinálni az első sztoriból ezért 1995-ben el is készült a kiárólag tv-re készült műremek.

Dióhéjban annyi hogy erősen át lett dolgozva az egész. A két főszereplő neve már Danny és Anna lett, akiket egy Zoe Moon nevű pincérnő talál meg.

Kivitelezés : a 2008-as változat teljesen eltér az eredetitől, de ez annak aki nem olvasta, vagy nem látta az elsőket, nem zavaró. Ugyan tinikről van szó benne, ez mégsem egy tinédzserfilm. Főként az akció és a humor dominál egész végig, íjmódon egy remek családi filmmel örvendeztetve meg minket. Az alapszituációra még rátesz egy lapáttal, a gonosz tudós figurája is, aki mindenáron be akarja gyűjteni az “egyedeket”.

Stáblista :

rendező: Andy Fickman
forgatókönyvíró: Andy Fickman, Matt Lopez, Mark Bomback, Alexander Key
zeneszerző: Trevor Rabin
operatőr: Greg Gardiner
producer: Andrew Gunn
vágó: David Rennie
szereplő(k):
Dwayne “The Rock” Johnson (Jack Bruno)
AnnaSophia Robb (Sara)
Alexander Ludwig (Seth)
Carla Gugino (Dr. Alex Friedman)
Ciarán Hinds (Burke)
Christine Lakin (Sunday)
Kim Richards (Tina)
Tom Everett Scott (Matheson)

Fontos kiemelnem két nevet közülük, akiket nem tudtam nem azonnal megkedvelni, az egyik a Szikla, a másik a Sara-t alakító AnnaSophia Robb. Míg előbbi mostanra bebizonyította, hogy a családi vígjátékokban is éppúgy otthon van, mint az akció, thriller, kaland stb filmekben, utóbbin az látszik, hogy még igen fényes jövő állhat előtte, ha foglalkoztatva lesz. Itt egy hangyányit Lindsay Lohan-es beütése van, a kiscsajnak, de már érződik rajta, hogy nem egy buta kis csitri.

race_to_witch_mountain15

Hangzás : Sajnos csak egy mozis felvételhez volt szerencsém, mivel a moziban nem tudtam megnézni, az állandó meló miatt, de dvd-n be fogom szerezni, mert többször nézős fajta. De ne kanyarodjunk el a tárgytól, abból, amit hallottam két dolog jött le nekem. Az egyik az hogy ha rendesen is hallom majd akkor a házimozival szépen fog hőbörögni az egész. A másik pedig az, hogy angolul fogom nézni, mert bármilyen jó is  lett a szinkron – tényleg nem rossz – a Rock szövegelését nem lehet leutánozni, annyira benne van a szerepben.

Aztán itt van még a Trevor Rabin féle filmzene is, ami éppen annyira lüktető és energikus, mint bármelyik eddigi munkája.  Innen beszerezhető.

Kép : A látványra panasz nem lehet, az első képtől az utolsóig hiteles az egész. A földönkívüli tevékenységek remekül mutatnak, a szokássá vált belassításos széttörős jelenet is meseszép, mondjuk nem annyira mint a Transformersben, de itt nem is kell elvárni egy olyan szintű megjelenítést.

race_to_witch_mountain01race_to_witch_mountain02race_to_witch_mountain09race_to_witch_mountain11race_to_witch_mountain17race_to_witch_mountain25race_to_witch_mountain27race_to_witch_mountain29witch-mountain-header1race_to_witch_mountain23race_to_witch_mountain18race_to_witch_mountain14

Elsőre furának tűnhet az alapsztori, de a stílusok ilyen mértékű keveredése és még mellé a színészi játék, egy olyan pluszt ad, amitől jókedvű lesz az ember.

Tudom ajánlani mindenkinek korhatártól függetlenül.

 


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s