Nagyító alatt: Az esküvői torta (Piece montée)

Hivatalos leírás: A gazdag családból származó Vincent és Bérengere elhatározzák, hogy összeházasodnak. Polgári szertartás keretében meg is esküsznek, ám Bérengere nagymamája, Madeleine ragaszkodik az egyházi esküvőhöz is. Néhány hónappal később a házaspár arra készül, hogy megújítsa a fogadalmát egy vidéki kápolnában. Bérengere anyja persze minden apró részletre odafigyel, az esküvői tortától kezdve a kápolnában lévő, neki nem tetsző szobor letakarásáig. Miközben összegyűlnek a családtagok és a barátok, a beszélgetések során egyre több elhallgatott titokra derül fény. Ahogy a hangulat romlik, Vincentnek és Bérengerének dönteniük kell a további sorsukról.

Megvalósítás: A filmben lévő esküvői torta olyan elhanyagolható, hogy szinte szerepe sincs a történet alakulásában. De ezzel még nem is lenne akkora gond, ellenben a film legnagyobb hibája, hogy nem tudja mi akar lenni. Családi filmnek túl sok benne a szomorú jelenet valamint a komoly mondanivaló és a témák sokasága amit felvonultat. Drámának nem lenne hiteles a sok humoros rész miatt, ami nagyon elüt a melankólikus hangulattól és nem fér meg a sok tragédiával sem. Vígjátéknak megint nem felelne meg, mert a poénok többsége sajnos nem talál be és így oldani sem tudja a szomorkás légkört. Dramedynek inkább elfogadható lenne, csak az a baj, hogy a műfajok annyira ütik egymást, hogy nem szórakoztatnak hozzá eléggé.

Szóval itt van ez a hangulatában ingadozó film, melyben nincsenek egyensúlyban a műfajok ahhoz, hogy kerek egészként tudjon funkcionálni. Mondhatom-e azt, hogy rossz film? Nem. De azt sem, hogy vontatott és unalmas, mert mindíg van valami történés ami feldobja a cselekményt. A témák melyet bemutat messze túmutatnak a produkción, néhol el is gondolkodtatnak és a stáblista után is lehet min merengeni.

Kiválóan megírt karaktereivel könnyen lehet azonosulni, mindenki találhat olyat akivel szimpatizálhat. A két család bőven szolgál háttértörténetekkel, talán túl sokkal is. Akadnak olyan szereplők, akik csak úgy vannak, nem történik velük semmi. És vannak olyanok, akik hírtelen csöppennek bele az események sűrűjébe és meg is változnak azok által. A színészek mindent el is követnek, hogy berántson minket a film. A házaspár kapcsolata az idő múlásával lesz egyre viharosabb, a nagymama régen elveszett szerelmét találja meg, az önző és közönséges férj a házasságát dönti romba, a borzasztó anyós mindenhogy borzasztó anyós lesz és a kígyó, na az meg kúszik a földön és még megannyi személyes pillanat, ami elegendő ahhoz, hogy erre a másfél órára kikapcsolódjunk.

Azt kell mondanom, hogy az esküvői torta némelyeknek gyenge lehet, de nekem végeredményben tetszett és amúgy is szeretem a francia filmipart, úgyhogy csak ajánlani tudom. De vigyázat, ez nem vígjáték, erre jobb felkészülni előre.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s