Nagyító alatt: Tombolás (Rampage)

Hivatalos leírás: Davis nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát.

A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik – szintén bogaras – tudós segítségével kikísérletezi az ellenszert, és a szörny nyomába ered. A csatatér folyton változik, sőt, az ellenség is szövetségesekre talál: még két genetikusan módosított megaragadozó csatlakozik hozzá. Ha Davis győz, megmenekül a majom, és megmenekülnek Amerika nagyvárosai. Ha veszít, nemcsak egykor legjobb barátjáról kell lemondania: hanem az egész világról.

Megvalósítás: Amikor olvastam, hogy a 80-as és 90-es évek kultikus videójátéka filmfeldolgozást kap, csak csóváltam a fejem. Mert ugye a játékátiratok óriási többsége vagy hulladék, vagy harmatgyenge utánzata a forrásanyagnak. De ugyanezt gondoltam a Torpedóról is, ami bár nem digitális, de ugyanakkora kult státusszal bír a mai napíg és számomra egy kimondottan szórakoztató produkció készült belőle – Battleship. Arról nem beszélve, hogy a bejelentést hamarosan egy újabb követte, ezúttal azonban a főszereplő személye volt az, aki nem más volt mint a Szikla.

Dwayne Johnson vitathatatlanul korunk egyik legnagyobb mozisztárja, hiszen mindegy miben játszik arra tódulni fog a nép. Egyetlen fenntartásom igazából amiatt volt, hogy a játékban a szörnyek voltak a főszereplők, szóval attól tartottam, hogy valamelyik CGI rémség lesz majd Johnson. Hála az égnek nem így lett és bár sokszor láttuk már őt akciózni, egyrészt soha nem lehet megunni, másrészt teszi ezt most úgy, hogy az igazi ellenfelekhez képest ő is porszemként törpül el. Amikor nem az emberekkel harcol, akkor leginkább menti az írháját és hiába bátor, az az igazság, hogy esélye sincs egyedül, ami kimondottan üdítő érzés volt nekem. 

A filmen meglátszik,hogy Brad Peyton rendezte, aki már harmadszor irányította a Sziklát és ez át is jön a képekből. Összeszokott csapatként mintha csak a San Andreas folytatását forgatnák. Annyi itt a rombolás, hogy katasztrófafilmnek is simán elmehetne, ha nem lennének ott a génmódosult állatok, hogy lezúzzák a környéket.

És az állatok bizony lezúzzák a környéket, sőt mindent ami körülötte van. George ugye óriásmajom, aki leginkább csapkod meg dobál, de itt van nekünk egy farkas, ami repülni is tud és emellett rendkívül vérszomjas. Útját rengeteg halálos áldozat övezi és a készítők nem finomkodnak, ha úgy van elég durva jeleneteket is bevállalnak, amivel a korhatárbesorolást nagyon próbára teszik, de valahogy mindvégig benne maradnak a PG-13-ban. A krokodil a non plus ultra, egyszerűen nincs ellenfele és szinte mindenből hamar felépül. Tankként rohanja le a gyalogságot, a gépiesített hadállományt, vagy akár egyik társát, csak megy, pusztít és persze tombol. 

Ennek megfelelően a látvány pazar, a pusztítás iszonyatos erejét érezni rajta. Leomló épületek és hidak, a járművek szétlapulnak, felrobbanak és lezuhannak. Minden féle és fajta jármű előfordul és hiába néz ki egyik másik keménynek, esélyük sincsen a szörny trió ellen. A CGI fantasztikusan jeleníti meg az állatokat, igazán félelmetesek lettek. A farkas sem volt rossz a borotvaéles fogaival, de a pálmát a krokodil hibrid vitte. Nem lehet szavakba önteni a milyenségét, egyszerűen látni kell.

A film élvezetéhez szükséges, hogy ne akadjon ki senki a sztori gyengeségén. A lényeg úgysem azon van. Ha csak azt néznénk, akkor egy sima B kategóriás katasztrófamozi lenne. Azonban ha mindent összevetünk, akkor egy néhol csöppet durva és ijesztő, ugyanakkor akcióban gazdag 107 percet kapunk némi humorral megfűszerezve és egy folytatás ígéretével a levegőben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s