Nagyító alatt: Gengszterzsaruk (Den of Thieves)

Hivatalos leírás: Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a “Regulátorok” könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója.

Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfutás a dörzsölt bűnözők és a még dörzsöltebb “jelvényes gengszterek” között, és senki sem válogat az eszközökben. Ám hamarosan ráébrednek, hogy még őket is átverte valaki, akire soha nem gyanakodtak volna…

Megvalósítás: A Gengszterzsaruk egy igazi sablonos akciófilm, ami az elmúlt évek minden bankrablós filmjéből lop valamit. Ez még nem is lenne baj, hiszen így is lehet egy szórakoztató mozit csinálni és habár nem volt kimondottan szuper, de egynek azért elment.

A legnagyobb problémám a játékidővel volt. A hossza 140 perc és rengeteg semmitmondó, a történet szempontjából felesleges jelenettel van telepakolva. A bankrablós részek nagyon jól vannak megcsinálva, mindegyik szépen megkoreografált. A csapat mindkét részen profi és kellően motivált. Az erőszaktól egyik fél sem riad vissza, sőt egyikük sem kíméli a másikat, ellenben a civilekre mindenki vigyáz. Ennek megfelelően a lövöldözések intenzívek és kemények, sok-sok pusztítással.

Az akciók közti részben megismerkedünk a szereplőkkel – legalábbis a lényegesekkel – és kezd körvonalazódni a nagy rablás terve is. Itt lehetnének kimondottan érdekes részek is, de az az igazság, hogy a legtöbbje unalmas és semmit mondó. Nem kellett volna ilyennek lennie, de a legtöbb történeti szál nem nagyon fut sehova, mindenbe csak úgy bele-belepillantunk. Ami számomra nagyon nagy kár és az élményt is jelentős mértékben rontotta, mert így se nem dráma, se nem akciófilm.

A cselekmény egésze alatt az elején és a végén van egy-egy nagyobb akció és annyi. Ezek izgalmasak, de nem elegek ahhoz, hogy az egész filmet elvigyék a hátán. Ezt a hibát én Christian Gudegast-nak tulajdonítanám, mert ez volt az első rendezése és a forgatókönyvet is ő irta. Persze minden negatív tapasztalatom ellenére, a 80 milliós költségvetést már visszahozta a produkció és már a folytatás is tervben van. 

A színészekkel meg voltam elégedve, még 50 Cent-el is, aki nem épp a szívem csücske. Gerard Butler továbbra is király ezekben a szerepekben, kiváncsi vagyok, hogy a karaktere merre fejlődhet tovább. Pablo Schreiber jó volt, de semmi több, nem volt túl emlékezetes az alakítása, ahogy sajnos Butlerén kívül senkié sem. Remélem a következő felvonásban jobban be lesznek mutatva az életben maradtak.

Nem volt rossz film, de sokkal jobb is lehetett volna, így sajnos csak egy közepes koppintása volt, minden valaha forgatott bankrablós alkotásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s