Nagyító alatt: Tulipánláz (Tulip Fever)

Hivatalos lerás: A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságuk megváltásához.

Megvalósítás: Mondom mi volt a jó filmben. Jó volt a környezet, kellően zsúfolt és mocskos volt Amszterdam, a maga sokaságával és lakosságával. A piac, a kikötő, a házak külső és belső kialakítása nagyon hangulatos lett, jól lehet én biztos nem élnék ilyen helyen. Az emberek viselkedése, gesztusai, beszéde, kinézete egytől egyig fantasztikusan mutatott, minden elismerésem a korabeli kosztümökért is. A történetnek a tulipános része igen érdekes volt számomra és tetszett, ahogy megragadták azt az őrületet amit kiváltott ez a virág. Azt, hogy a szegény meggazdagodhatott, a gazdag koldusbotra juthatott vagy annál is rosszabb. Tetszett, hogy a szakácsnő elmesélése alapján ismertük meg a cselekményt és hogy voltak közben szép és drámai fordulatok is. A látvány nagyszerű volt, a világitás úgy volt beállítva, hogy mindíg borongósnak mutassa a várost, ami az ottani hangulat szempontjából nem is volt rossz ötlet. A zene egész jól el lett találva, de megmondom kerek perec, a film után nem emlékeztem belőle semmire. A szereposztás kiváló lett, Alicia VikanderDane DeHaanChristoph WaltzJudi DenchCara Delevingne és Zach Galifianakis egytől egyig remek választás volt. 

És akkor most jöjjön a fekete leves. Minden pozitívuma ellenére a Tulipánláz egy kimondottan unalmas film lett. A történet egy csiga lassúságával halad előre, néhol erőltetett és buta fordulatokkal, ráadásul olyannal amit előre sejteni lehet, habár a végére javul egy kicsit. A forgatókönyv párbeszédileg egyszerűen pocsék volt helyenként, ahogy a rendezés is. Amikor már sokadjára hallgattam, ahogy a gazdag férj a kis katonájáról beszél, aztán meg arról, hogy elsül az ágyúja, már kissé ideges voltam. A színészek közül mindenki jól játszott, csak a két főszereplőnk közti kémia nagyjából nulla volt, Alicia Vikander talán még egy tulipánhagymával is nagyobb szerelembe tudott volna esni, ami nagyon kár tekintve, hogy rendkívül tehetséges színésznő.

A Tulipánláz lehetett volna egy kimondottan érzelmes és erős romantikus dráma, de sajnos nem az lett. Személy szerint nekem nem tetszett, de másnak talán fog.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s