Nagyító alatt: Only the Brave

A film arról tűzoltócsapatról szól, akik egy 2013-as Arizoniai tűvészhez lettek riasztva és az katasztrófába torkollott. De nem csak nekik állít emléket, hanem minden tűzoltónak akik erdők oltásában vesznek részt és minden egyes bozóttűznél kockáztatják az életüket. A Granite Mountain Hotshots teljes történetét bemutatja, onnantól amikor még nem voltak “nagyágyúk”.

Tűzoltós filmet készíteni nehéz és kockázatos vállalkozás, ugyanis a közönség nem mindig díjazza azt az erőfeszítést, amit beleölnek a készítők és sajnos ezért kevés ilyen produkció van. Arról nem is beszélve, hogy az adott mű sokszor sem kritikailag, sem más szempontból nem állja meg a helyét. Kapásból három olyan filmet tudok mondani, amit érdemes volt megnéznem ebben a témában és még jól is szórakoztam rajta. Ezek pedig az 1974-es Pokoli torony, az 1991-es Lánglovagok és a 2004-es A tűzből nincs kiút.

Ezen alkotások ugyan különböző szemszögből mutatják be a tűz elleni harcot, valamelyik a katasztrófával vegyíti, valamelyik a krimivel és akcióval, valamelyik a drámával, de egyben kivétel nélkül megegyeznek. A szereposztásuk parádés. Már itt meglátszik, hogy mennyire akarják komolyan venni az egész mozit, hogy nem a látvánnyal akarják eladni, hanem a karakterekkel.

És ezért reménykedtem benne, hogy az Only the Brave is kiemelkedő lehet, mert hát itt volt nekünk Josh BrolinMiles TellerJeff BridgesTaylor KitschJames Badge DaleAndie MacDowell és Jennifer Connelly. Ilyen szereplőgárdával nem lehet veszíteni. Gondoltam én.

És igazam is lett.

Az egész csapat összekovácsolódása inkább egy családi történetre hajaz, mint egy munkabrigádéra. A főbb szereplők életéből bőven kapunk részleteket, bepillantunk egyes famíliákba, lesz itt öröm, szomorúság, vidámság, veszekedés és sok nagyon komoly téma, mindez fantasztikus színészi játék társaságában.

A látvány egész egyszerűen fenomenális, minden annyira természetes, semmi mű nem érződik rajta és ezért lett sokkal hatátosabb egy-egy tűzeset, baleset, vagy akár csak egy gyakorlat. A pirotechnikusok kitettek magukért mind a valódi, mind a digitális tűz megalkotásánál. Olyan heves és puszító, hogy szinte a bőrünkön lehet érezni a forróságát. De nem csak ez volt jól megcsinálva, maga a környezet, a csodálatos táj és a város is teljesen hiteles képet adott magáról. Igazából egy dologba kötnék csak bele a CGI-n belül, ez pedig a lángoló medve. Sajnos az elég gyenge lett, de ez inkább szőrszálhasogatás, mintsem igazi probléma.

A drámai pillanatokat nagyon érzelemdúsra csinálták és ehhez kiválóan asszisztált a számomra eddíg ismeretlen Joseph Trapanese zenei aláfestése, aki remekül ragadta meg a lényeget, érdemes lesz megjegyezni ezt a nevet – legközelebb a sokadik Robin Hood változatnál lehet majd hallani őt egyébként.

Az Only the Brave remek film, kellően megható, kellően drámai, kellően izgalmas és minden megvan benne ami kell. A több mint két óra játékidő egyáltalán nem érződik soknak. A magam részéről nagyon tudom ajánlani, remélem hozzánk is eljut majd a mozikba.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s