Nagyító alatt: Transformers: Az utolsó lovag

A Transformers filmeknél a történet mindig másodlagos szerepet játszott, soha nem volt annyira kidolgozva, hogy az adja a film gerincét. A lényeg az akción, a humoron és a fantasztikus látványvilágon volt. Nos ezen a szokásán Michael Bay továbbra sem változtat, mert bár talán ez az utolsó – állítólag nem rendez többet, de ezt már háromszor elsütötte – rész van a legjobban megcsavarva sztori tekintetében, de sajnos annyira túltolták, hogy szinte az összes eddigi produkció mitológiáját kidobhatjuk a kukába.

Nem újság, hogy a robotok a történelem során többször megjelentek a bolygónkon, amit a hétköznapi emberek nem is tudtak, node hogy Arthur király idejében is felbukkantak arra eddig utalás sem volt, a hatalmas erejű fegyverről szintúgy. Ez egyébként nem az első világpusztító fegyver amit a Földön őriztek évszázadok alatt, vagyis semmi új nincs a nap alatt ebben a tekintetben. Lényeg a lényeg, a forgatókönyv nem csak a sorozat eddigi részeit, de még a képregényt is durván megcsavarja és kifordítja, de nekem ezzel nem volt bajom. Mert bár kesze-kusza,  itt-ott, ugyanakkor elég epikus sztorivonalat hoztak létre, ami indokolta a szintén epikus küzdelmeket is.

Személy szerint én az első két részt nagyon szerettem – igen a másodikat is, minden hibája ellenére – , a harmadik nekem túlságosan komoly volt, és a női protagonista leváltása sem tetszett egyáltalán, nem a színésznővel volt bajom, hanem a karakterével. Feleslegesen tették bele, erőltetett hatást keltett. A negyedik felvonás volt a lehető leglátványosabb, de ennyi. A korábbi szereplőkről említést sem tesznek, a cselekmény finoman szólva bugyuta volt és a casting nagy része nem találta meg a helyét, pedig nem volt rossz a szereposztás egyáltalán, csak nem tudtak mit kihozni abból a katyvaszból amit forgatókönyvnek hívnak.

Ám amíg a Kihalás korában gyengén lett megírva a karaktere, most Mark Wahlberg igazi kemény tökű akcióhős lett, akinek érezni lehetett a jelenlétét végig. Hála az égnek mellőzték a filmbeli családját és helyettük elővették a negyedszer beugró Josh Duhamel-t, aki most is jól hozta Lennox figuráját –  Tyrese Gibson hiányát azért éreztem. Hogy a fiatalabb korosztály is szurkoljon azért valakiért, Isabela Monert hozta be a köztudatba Bay, akin látszik hogy még sokra viheti. Az új női főhős, Laura Haddock ezúttal komoly szerepet játszik a történetben. De akin meglepődtem hogy elvállalta a felkérést, az a zseniális Anthony Hopkins volt, aki ahogy feltűnik ellopja magának az egész show-t, alakításának minden egyes percét élveztem, akár csak Stanley Tucci második szereplését. 

A CGI még mindig kiváló, nem tűnik műnek, a rendező megint kiélhette az akció iránti szeretetét, volt itt minden, robot-robot ellen, ember-robot ellen, ember-ember ellen, sok sok lövöldözés és robbanás, ahogy eddig megszokhattuk a rendezőtől, egyszóval a látvány és a koreográfia ezúttal is tökéletes. Ehhez jön hozzá az állandó Steve Jablonsky kimagasló filmzenéje, aki most sem lőtt mellé.

Nyilván lesznek utálkozók és olyanok is akiknek tetszett a film, de a fontos az hogy bármennyire ócsárolják Bay munkásságát, anyagilag minden egyes Transformers mozi hasított a kasszáknál és bár a rendező megint ígéretet tett hogy ez az utolsó, de látszik, hogy szereti ezt a világot és nem hiszem, hogy csak producerként fog továbbra is részt venni a sorozatban. Jövőre jön a Bumblebee mozi, egy évre rá pedig a Transformers 7 és így tovább. Ami engem illet, annak örülnék ha Shia LaBeouf és Megan Fox visszatérne, vagy kapnának egy elfogadható lezárást végre és Marky Mark is maradhatna ami azt illeti.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s