Nagyító alatt: Viharlovagok (The Finest Hours)

150976_front

Hivatalos leírás: 1952. február 18-án óriási vihar csapott le New England-re, amely végigpusztította az Egyesült Államok keleti partvidékét, nem beszélve a partok közelében tartózkodó hajókról. Így járt a Boston felé tartó SS Pendleton tartályhajó is, amelyet a vihar egyszerűen kettészakított. A hajó gyorsan süllyedő tatjában több mint 30 tengerész esett csapdába. A fedélzeten tartózkodó rangidős tiszt Ray Sybert (Casey Affleck) rövidesen rájön, hogy neki kell a kezébe venni az irányítást és rávenni a rémült embereket, hogy vitatkozás helyett kezdjenek közösen dolgozni, ha túl akarják élni a keleti part egyik legdurvább viharát. Eközben a katasztrófa híre eljut a parti őrség massachusetts-i támaszpontjára is, ahol Daniel Cluff (Eric Bana) mentőtiszt vakmerő mentőakciót indít a hajóroncsban rekedt emberek felkutatására. Az előttük álló akadályok ellenére négy fő indul a Pendleton legénységének segítségére. Bernie Webbernek, a parti őrség kapitányának (Chris Pine) mindössze egy fából készült csónak, egy kis teljesítményű motor áll rendelkezésére a mentéshez, ráadásul a kemény hidegben, a közel 30 méteres hullámok és a hurrikán erejű szél közepette még a navigációhoz sem kap sok segítséget.

Megvalósítás: Az előzetesek leginkább egy katasztrófafilmet ígértek, a végeredmény pedig inkább egy kalandfilm jellegű dráma. Onnantól kezdve hogy a hajó kettészakad, ami hoz magával egy elég hatásos jelenetet is, szinte sok minden nem is történik. A mentőalakulat parancsra elindul az ítéletidőben és csónakáznak a viharos tengeren néha-néha életveszélyes helyzetbe kerülve, de ez őket nem igazán hatja meg.

Egyébként itt van talán a legnagyobb hibája a filmnek, a párbeszédek és az interakciók finoman szólva is siralmasak. Egy áruházi próbababában több élet van mint itt bárkiben, egyszerűen nem lehet eldönteni, hogy az egyes szereplők jelenleg hogyan viszonyulnak egymáshoz. És ez már a legelső percektől így zajlik, egy egyszerű randevú is olyan szinten súlytalan, hogy nem is törődünk vele, hogy most összejönnek-e vagy sem. Persze ez a szűkszavúság és ez a viselkedés betudható annak a kornak ahol a film játszódik, de ezért ennél mindenképpen többet kellett volna vele foglalkozni, mert érdektelenné válik az egész.

A legtöbb esemény a hajón játszódik amúgy, ahol a katasztrófát követően a főgépész veszi át a vezetést és megpróbálja összetartani a csapatot, noha eleinte nem hallgatnak rá, mert ő is ugyanolyan melós mint a többiek, de olyan meglátásai és ötletei vannak, aminek következtében elkezdenek bízni benne. Az hogy a megmaradt legénységből ki az aki még otthagyja a fogát, egy-kettőre kiderül és nem kell doktorátus sem hozzá hogy rájöjjünk. De ilyen jelenetek tucatszámra fordulnak elő, kezdve az elejétől és ez így megy tovább a legvégéig.

Fogalmazhatnék úgy is hogy ebben a filmben minden a stílusra jellemző elem megtalálható, de nem úgy ahogy megszokhattuk, hiszen minden annyira vontatott és néhol unalmas hogy ezekre fel sem figyelünk. A látványt leszámítva azt mondanám hogy ez egy Hallmark produkció csak A kategóriás színészekkel. Azokból pedig jó a felhozatal és ezért is bántó hogy nem tudtak rendesen kibontakozni, ezt én nem is forgatókönyvnek, hanem inkább a rendezésnek tudnám be. A legnagyobb ziccer kihagyása számomra nem a főszereplő, hanem a partiőrség egyik parancsnokát megszemélyesítő Eric Bana végletekig leegyszerűsített játéka volt. 

Sajnos számomra nem volt nagy durranás, sokkal jobban is meg tudták volna csinálni és izgalmasabban is, persze. A zene rendben volt, a hangulat sem volt rossz és azért történtek közben dolgok, de így is egy közepesen unalmas mozifilm lett belőle, pont amit a trailer is ígért.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s