Nagyító alatt: 13 Hours – The Secret Soldiers of Benghazi

147975_front

Hivatalos leírás: Michael Bay új filmje lélegzetelállítóan izgalmas, lebilincselő igaz történet hat ex-katonáról, akik szerződéses biztonsági emberek a CIA Bengáziban lévő titkos létesítményében, Líbiában. Amikor 2012. szeptember 11-én terroristák támadták meg az Egyesült Államok kihelyezett diplomáciai létesítményét, és az éppen ott tartózkodó amerikai nagykövetet, ők voltak az a hat ember, akiknek volt merszük felvenni a harcot, amikor minden rosszra fordult.

Megvalósítás: Sokan hajlamosak elfelejteni hogy Michael Bay tud filmet rendezni, a Transformerek ugyan megosztották a nézőket, de a kisebb költségvetésű mozijai kívétel nélkül izgalmasak, vagy csak szórakoztatóak. Ez most is így van, kapunk egy hazafias történetet, nyakon öntve hat vérbeli hőssel, akik bár önként vesznek részt a történésekben, minden vágyuk hazajutni a családhoz, mivel mindannyian családos emberek, ahogy arra a filmben többször is utalnak.

A szokásos patrióta felhang itt is megvan, de hála az égnek nincs annyira túltolva mint Emmerich produkcióiban. Igen itt is kapunk USA zászlót, de mivel elég nagy jelentősége van annak amit képvisel, nem válik zavaróvá a jelenet. Ahogy sok más közhely sem, amit elsütnek a játékidő végéig. Van itt minden ami egy katonai akciófilmben csak lehet, de olyan jók az arányok és a kivitelezés, hogy egy szavam sem lehet ezekre.

A cselekmény egyszerű, megérkezik az új ember, beilleszkedik, eltelik egy kis idő és máris itt van az a bizonyos nap. Igazából innen válik igazán élvezhetővé a film, ez a mindenre kiképzett testőrség és kisebb küldetések csak bemelegítésnek vannak. Amikor megtámadják az amerikai nagykövetet és a hat ex-kommandós elindul, felpörögnek az események és innen csak elvétve van üresjárat. Az ellenség vég nélkül ostromolja hőseinket, akik mindent elkövetnek hogy ne legyen hazai áldozat. Itt az akció mellett, azért találhatunk személyes drámákat is, amit csak még jobban kihangsúlyoznak az egyes szereplők. Akik nagyon jól lettek felépítve, tényleg izgulunk értük és nem szeretnénk ha valaki meghalna közülük.

Ez nem kis mértékben köszönhető a kiváló színészi gárdának, a kommandósaink mindannyian megkapják a maguk idejét. A főszerepben mégis a Jack Silvát és Tyrone Woodsot alakító John Krasinski és James Badge Dale kapcsolata áll. Inkább testvérek mint barátok és inkább családtagok mint egyszerű harcostársak. Itt azért érdemes megemlítenem, hogy John Krasinski fantasztikus munkát végzett, ez volt az első ilyen szerepe és mégis úgy tűnt mintha mindig is ezt csinálta volna. A többiek hozták a kötelezőt, nagyjából sablonkarakterek, kiváló alakításokkal. Érdekes hogy Bay mennyire jól tud bánni a színészeivel, ha nem óriásrobotokról van szó.

Az akció nagyon rendben van, a lövéseknek és robbanásoknak hatása van mind a szemre, mind a fülre vonatkozólag. A látvány kimondottan jó, most elmaradt a megforduló kamerakezelés, ami eddig leginkább jellemezte a rendezőt. A hátterek szépek, a halálozás látványos és szórakoztató és ami a fő, van belőle bőven.

Változatosnak éppenséggel nem mondanám a filmet, nem egy Sólyom végveszélyben, vagy egy Act of Valor, de így is bőven megállja a helyét és ez a lényeg. Többször nézős darab lett és még a filmzene is jól passzol hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s