Nagyító alatt: Akasszátok őket magasra (Hang ‘Em High)

22236_front

Történet: Oklahoma, 1873. A farmer Jed Coopert gyilkossággal és marhatolvajlással vádolja a Wilson kapitány vezette banda. Az ártatlan férfit meglincselik és otthagyják. Nagy szerencséjére azonban egy rendőrbíró jár a környéken és észreveszi. Mivel nem tudja hogy Cooper bűnös-e, elviszi a bíróságra ahol igazat adnak neki és Fenton bíró némi rábeszélés után felfogadja marshallnak. Első dolga az őt meglincselő társaság akasztófa elé cibálása lesz, azonban nem megy olyan könnyen mint elsőre gondolta volna, mert időközben sok minden közbejön és bár tiszteli a törvényt, nem olyan könnyű betartani, ha néha megkérdőjelezi annak igazságát.

Megvalósítás: Fontos leszögezni hogy a legtöbb Eastwood westernnel ellentétben itt nem hogy az események nem pörögnek, de a szokásos pisztolypárbajok is a minimumra vannak véve, ezért aki ehhez szokott, annak ez kicsit unalmasnak hathat. Ennek ellenére a jó sztori miatt megéri megnézni legalább egyszer.

A szokásos hangulat persze itt is megvan, de az egészet a különböző karakterek viszik el a hátukon. Itt senki sem fekete vagy fehér. A gonosztevők többsége persze megérdemli amit kap, de ez némelyik esetben túlzásnak tűnhet. Ugyanakkor pedig a jóravaló polgárok akik éhes hiénaként csapnak le minden egyes akasztásra – sőt valóságos fesztivált kerekítenek belőle – egyáltalán nem tűnnek olyan embereknek akikért érdemes meghalni. Ezt a kettősséget főszereplőnk is észreveszi és folyamatosan morális kételyek között őrlődik, miközben ő is a maga bosszúját szeretné beteljesíteni.

A sok szereplő közül persze megtalálható az is aki elcsavarja majd a fejét hősünknek és felkínálja neki a döntés lehetőségét ahogy az lenni szokott. Itt jegyezném meg hogy ezt a szálat jobban is ki lehetett volna bontani. A cselekmény adja magát, elöször különböző küldetéseket kell teljesíteni, aztán felüti a  fejét némi dráma is, majd jön a megszokott végjáték a lezárással. A befejezés ötletes, de azért nem bántam volna oda még legalább egy-két jelenetet.

A színészek kitesznek magukért, a párbeszédek jók, a történet nem olyan rossz, a zene passzol egy westernhez és Clint még mindig kemény az ilyen szerepekben, de azt kell mondanom hogy ez nem az a fajta film, amit szívesen előveszel és újranézed. Viszont ha mégis, csak eredeti nyelven tedd, a szinkron borzalmasan gyenge.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s