Nagyító alatt: A kolónia (The Colony)

76742_front

Hivatalos leírás: Az éghajlat szélsőséges viszonyai miatt 2045-re a Föld még életben lévő lakossága elszigetelt földalatti kolóniákban él. A telepek elsődleges feladata a betegségek visszaszorítása és kellő mennyiségű élelmiszer termelése a populáció számára. A Hetes számú kolónia vezetője Briggs (Laurence Fishburne) pár katonával az oldalán a távoli Ötös számú kolóniába indul, miután vészjelzést kaptak a testvértelepről. Az extrém hideg időjárást leküzdve az Ötös számú telepen egy túlélőt találnak, akinek elmondása és a talált nyomok alapján Briggs és csapata szembesül azzal, ami az ő kolóniájukat is fenyegetheti. A két telep között fekvő egykor volt nagyváros romjain keresztül visszaküzdve magukat Briggs az Ötös számű telepen látottaktól is váratlanabb változásokkal találja magát szembe, melyeknek felelőse, a telepen maradt erőszakos társa, Mason (Bill Paxton).

Megvalósítás: Azért jók ezek a hivatalos leírások, mert néhány esetben eléggé eltérnek a film történetétől. Jól lehet a fő sztorivonal megegyezik, a cselekmény mégis nagy különbséget mutat a leírással kapcsolatban. Hogy ez miben tér azt nehéz lenne spoiler nélkül elmondani, úgyhogy ezt most hanyagolnám. A lényeg annyi, hogy a sok-sok negatív visszajelzést a film irányába erősen túlzónak találtam. Na nem egy felejthetetlen posztapokaliptikus produkcióval van dolgunk, arról azért szó sincs. De nem is annyira bűn rossz ahogy azt korábban olvastam. Adva van egy viszonylag érdekes felállás, a kolónia  mindennapos rutinja, melyben a hideg nem csak a kihülés miatt veszélyes, hanem a betegségek miatt is, amikre már nincsen gyógyszer. Miután egy influenzajárvány eléggé megkurtította a bent lakók számát, a legújabb szabály szerint aki megbetegszik és nem javul, annak két választása lesz, az egyik az azonnali halál, a másik a séta a havon. Már ebből az alapszituációból sejthető a feszültség ami végig ott van a kolónia tagjai között. mivel nem mindenki szimpatizál ezzel az elgondolással – főleg akik betegek lesznek ugye. Van aki szerint ez túl sok, más szerint pedig túl kevés. De mire tovább időzhetnénk ezen a kellemes helyen, máris bejön egy segélyhívás egy másik létesítményből és bár a hívás óta senki nem válaszol,  a vezér úgy dönt hogy két önkéntessel elmegy és megnézi a helyet magának és mint az sejthető, ez nem volt túl jó ötlet.

Az előzetesben nem volt nyilvánvaló hogy végül is mik támadnak majd embereinkre, ez valamiért engem felcsigázott. Ha rögtön tudom, hogy mutánsok, űrlények, vagy akár zombik üldözik majd őket, akkor annyira nem lett volna hatásos a belépőjük, már pedig az lett. A forgatókönyv egyszerűségének hála nem nagyon kellett gondolkozni a dolgokon, akár a robogó hullámvasút úgy pörögtek fel az események az utolsó fél órára, amiből egy egész jó kis hentelős befejezés kerekedett. Azért nem kell a felesleges trancsírtól tartani, éppen annyi erőszak és vér volt benne, ami még elbírható. Egyetlen hibának talán a “lényekkel” kapcsolatban azt rónám fel, hogy abban a rohadt hidegben úgy sprinteltek mintha húsz fok lett volna, ami azért vicces mert hőseink még menni is lassan tudtak ebben a közegben.

A karakterekkel amúgy nem volt baj, talán csak Bill Paxton volt nagyon egysíkú, annak ellenére hogy azért az ő múltját is megismerjük, ami némileg eltérő képet fest róla. A vezért alakító Laurence Fishburne-re egy szavam sem lehet, hozta amit elvártam tőle. Kevin Zegers-ről eddig még nem is hallottam, pedig több olyan filmben is játszott, amit már láttam valamikor. Ugyanez a helyzet Charlotte Sullivan-el is, aki inkább a TV világában ismert.

A képi világ elég nyomasztóra sikerült. A kolónia egyáltalán nem egy kellemes hely látszatát kelti, ridegnek is idegennek érződik. A kinti táj szinte teljes egészében digitális és lehet is látni rajta hogy nem valódi havat látunk, de megmondom őszintén ez engem annyira nem zavart, láttam ennél sokkal rondábban megalkotott mesterséges telet.  Az akció részeknél a jelenetek szépen lettek összevágva, így elég izgalmasra sikerültek, amihez remekül párosult Jeff Danna filmzenéje, aki mint mindig, most sem végzett félmunkát.

Kisebb hibáival együtt is az a véleményem, hogy A kolónia bőven megüti az átlagos szintet, vagyis egész jól ki tud kapcsolni arra a másfél órára. Vannak nála sokkal jobb és sokkal rosszabb filmek is a piacon manapság.

Hozzászólás