Nagyító alatt: Az utolsó csavar (Trouble with the Curve)

58392_front

Történet:  Gus egy öreg baseball tehetségkutató, az egyik legjobb a szakmájában. Sajnos azonban a látása már nem a legjobb, ezért az orvosa azt tanácsolja neki, hogy keressen fel egy specialistát, ő persze hallani sem akar az egészről.A barátja,, Pete akivel már 30 éve együtt dolgozik viszont nem hagyja annyiban a dolgot, megkéri Gus lányát, Mickey-t hogy keresse meg és töltsön vele egy kis időt, derítse ki mi baja és próbáljon neki segíteni, különben elveszítheti az állását.

Mickey egy ügyvédi irodában dolgozik és épp egy fontos előléptetésre hajt, amikor megtudja a hírt és bármennyire elhidegültek az apjával, úgy dönt segít neki. Ez azonban nem megy könnyen, mert az öreg nem tud kedves lenni vele és folyamatosan megbántja. Egyetlen támasza egy volt baseball játékos, Flanagan, aki szintén tehetségkutató, viszont korábban Gus fedezte fel, ezért jól kijön vele és idővel Mickey is kezd megnyílni neki.

Megvalósítás: Robert Lorenz már korábban is többször dolgozott együtt Clint Eastwood-al, így amikor megkereste a szereppel, nem csak hogy igent mondott és megszakította önkéntes távolmaradását a vászontól, hanem még producerként is beszállt a filmbe. Meglátszik, hogy nem ő rendezte, de mégis érezni rajta a keze nyomát, ha jobban belefolyt volna a munkálatokba és a forgatókönyvbe is belepiszkált volna, akkor esélyes lett volna az oscarra is, de így csak egy nagyszerű drámát kaptunk.

Ez nem is baj, hiszen tudjuk hogy Eastwood nagyon ért a drámákhoz is, öregségének minden tulajdonságát felhasználja, hogy még hihetőbb legyen Gus karaktere, aki eleinte kevésbé szimpatikus és nem érteni, hogy miért olyan amilyen, később erre is választ kapunk. A film lényege, miszerint le kell szerződtetniük egy fiatal játékost, akiért mindeni oda van, tulajdonképpen eltörpül az apa-lánya viszony mellett.

Egyúttal azonban betekintést is nyerhetünk a sportág elüzletiesedésébe, amivel tavaly már a Pénzcsináló kapcsán találkozhattunk és valószínűleg ez is lett az oka annak, hogy Az utolsó csavar kevésbé lett sikeres.

Ez azonban cseppet sem von le a film értékéből, még ha néha nyögvenyelősen is halad a sztori, vagy túl hamar váltanak is, megvan a rendszer benne és a végén minden összeáll, a gond csak az, hogy addig túl sok mindent vágnak a fejünkhöz.

Szerencsére ezt ellensúlyozza a kiváló színészi játék. Clint Eastwood-ra ugye nem kell kitérnem, hiszen mindenki ismeri a munkásságát. Amy Adams nevével már korábban is többször találkoztam, de most volt az, hogy emlékezni is fogok rá. Nagyon örültem, hogy John Goodman egyre több szerepben tűnik fel az utóbbi időben, remélem ez folytatódik. Matthew Lillard igazi barom volt, de akkor sem tudtam megutálni. Robert Patrick csinálhat akármit, ő már mindíg a T1000-es modell marad, hiába volt neki több jelentősebb szerepe is azóta. Végül pedig Justin Timberlake, aki egyre inkább bebizonyítja, hogy jó színész és szerencsére a jóképű jófiús karaktereket is egyre inkább elhagyja.

Mindehhez hozzátársul még Tom Stern gyakorlott operatőri munkája és Marco Beltrami fülbemászó zenéje, ami a igazán a vége felé fejti ki a hatását. Ha az összességet veszem, akkor egy nagyon jó filmről van szó, viszont itt is érvényes az állításom, miszerint ha a moziban nem szinkronnal vetítik, akkor a DVD-re készült magyar hang sokkal gyengébb lesz. És tekintve hogy itthon be sem mutatták – ami szerintem elég nagy sértés, főleg ha azt vesszük, miket küldenek moziba – , sajnos ez itt is érvényes. Eredeti hanggal sokkal élvezhetőbb, de ha valaki a szinkron preferálná, az sem fog csalódni benne.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s