Nagyító alatt : Rémségek Cirkusza (Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant)

Hivatalos leírás: A 14 éves Darren olyan, mint a legtöbb környékbéli srác a kertvárosban. A legjobb barátjával lóg, tűrhető jegyeket hoz a suliból, és általában kerüli a bajt. Ám amikor ráakadnak egy utazó cirkuszra, Darrenben megváltozik valami. Pontosan ez az a pillanat, amikor egy Lartan Crepsley nevű vámpír, vérszomjassá változtatja.

Az újdonsült élőholt beáll a Rémségek Cirkuszába, az utazó vurstliba, amelyet olyan szörnyű lények töltenek meg, mint a kígyófiú, a farkasember, a szakállas nő vagy a gigantikus kikiáltó. Amint Darren újonnan kapott erejét próbálgatja ebben a sötét világban, értékes közkatonává válik a vámpírok és halálos ellenfeleik között folyó harcban. És miközben megpróbál életben maradni, azért küzd, hogy a készülődő háború ne eméssze fel maradék emberségét.

Megvalósítás: Kezdetnek talán megemlíteném, hogy a leírással ellentétben Darren 16 éves nem 14. A film az összesen 12 kötetből álló Vámpír Könyvek könyvsorozat alapján készült. Ebből már sejthető hogy a stúdió célja az volt, hogy kitöltse majd az űrt amit a Harry Potter filmek hagynak maguk után, azaz hogy továbbra is sok fiatalt csábítsanak majd be a mozikba, egy igen hosszú szériával. Ez alkalommal a készítők – újfent – mellélőttek, hiszen még ha elvonatkoztatok attól, hogy mennyire könyv-hű a történet akkor is egy kissé butácska ifjúsági kalandfilmet kapok, amiben sokkal több lehetőség rejlett mint amit ki tudtak aknázni.

Induljunk ki onnan, hogy van egy alapsztori miszerint van két barát, akik külön utakra kényszerülnek, mindeközben a szálakat egy gonosz ember irányítja, aki élet és halál fölött is tud uralkodni és aki háborút akar indítani a 100 éve békében élő Vámpírok és Vérszipolyok között. Szóval ez az alap, e köré van építve az összes cselekmény és karakter, amiből azért akad bőven, sajnos ebből nem sokat ismerni meg igazából. A Kígyófiú és a majomfarkú lány az aki ebben a részben a főszereplő mellé állnak, leszámítva persze a vámpírt aki Darrent átváltoztatta és a pókját persze. A póknak elég nagy szerepe van a dolgok alakulásában, így őt is érdemes megemlítenem. Attól a pillanattól kezdve hogy megismerjük a környezetet az eredetiség alábbhagy és visszasüllyed egy átlagos szombat délutáni matinévá, mert hiába vannak “szörnyek” a középpontban, azok nem félelmetesek és azonkívül nem is mutatnak semmi olyat, amitől akár egy gyereket el lehetne tiltani.

A megjelenítés is ezt tükrözi sajnos, a digitális effektek elég viccesen festenek és némely szereplő kinézetén sem ártott volna még dolgozni. Az operatőr is inkább a meseszerűbb látványvilágot favorizálta, ennek köszönhetően egy szemernyi “mocsok” nem köszönt vissza a vászonról/képernyőről. A vágások rendben voltak és a dramaturgia sem volt zavaró. A zene kimondottan kellemes volt, mind a betétdalok, mind a Stephen Trask által szerzett szimfonikus dallamvilág, szépen beleilleszkedett a cselekménybe.

A forgatókönyvet ami az olvasók szerint elég durván elrugaszkodott a könyvtől, Paul Weitz írta meg és hogy ne legyen ellentmondás, a rendezői pozíciót is ő töltötte be. Vagyis ami negatívumként felhozható ebben a produkcióban az túlnyomó részt az ő hibája, legalábbis elég nehezen hiszem el, hogy a társíróként szerződtetett Brian Helgeland (Szigorúan bizalmas, Robin Hood, Visszavágó, Titokzatos folyó, Tűzben edzett férfi)  volt a hunyó.

A főszereplőt alakító Chris Massoglia számomra ismeretlen volt, a Rettegés mélyét még mindig nem láttam tőle és az idei Wild Hearts sem lesz egy kiemelkedő produktum, de talán idővel neki is lesz olyan szerepe, amiből fel lehet mérni mennyire tehetséges. A legjobb-rosszabb barát, Josh Hutcherson viszont egyre följebb jut a ranglétrán. Valamiért én is kedvelem a srácot, van benne valami. A kezdeti gyerekfilmjei közé – amiben nem volt kiemelkedő egyáltalán – egyre több nagyobb felkérés csúszott be. Olyanok mint az Utazás a Föld középpontjába, illetve a Rejtélyes szigetre, vagy a Gyerekek jól vannak, illetve a már sokkal komolyabb Szárnyas teremtmények című dráma. Sőt szerencséjére ő volt az egyik igen fontos szereplője az Éhezők viadala című könyvadaptációnak, ami a sikereit elnézve még fog hallatni magáról – ami biztos mert ezt sem egy részesre tervezték. John C. Reilly-t valószínűleg már mindenki ismeri, hiszen pályája kezdete óta több mint 65 filmben játszott és ezek közül majdnem mindet be is mutatták nálunk. Csak néhány példa : Mint a villám, Veszélyes vizeken, Éjjeliőr a hullaházban, Boogie Nights, Az őrület határán, a Pálya csúcsán, Viharzóna, New York bandái, Aviátor, Taplógáz, Tesó-tusa, A lankadatlan, Céges buli, Az öldöklés istene – ez utóbbi a most aktuális. Ray Stevenson szintén elég ismert és sajnos ennek ellenére itt elhanyagolható volt az alakítása, hiába volt viszonylag fontos karakter. Tőle többet vártam, hiszen az Artúr király óta figyelem és 2009-től több megaprodukcióban is helyet kapott és ő játszhatta el Danny Greene-t, a Nem írnek való vidékben – micsoda béna fordítása ez a Kill the Irishman-nek. A főként televízióban látható Michael Cerveris-t fel se lehetett ismerni, annyira fel lett fújva az arca. Ken Watanabe üdítő meglepetés volt, neki mindig örülni tudok, akárkit is alakítson. De mellette még olyan nevek is feltüntek mint, Frankie Faison, Orlando Jones vagy Salma Hayek, aki még mindig gyönyörű.

A színészek és a zene ugyan javítottak a film megítélésén, de ezekkel együtt is egy nagyon közepes film lett a Rémségek cirkuszából, és mivel kritikailag és anyagilag is megbukott, nem valószínű hogy fog készülni második felvonás. Ami azért szomorú, mert végül is most indulna be a sztori. Ezzel sikeresen belépett abba sorba, ahol helyet foglal az Eragon és az Arany iránytű is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s