Nagyító alatt: Harry Brown

Hivatalos leírás: A nyugdíjas, egykori tengerészgyalogos Harry Brown (Michael Caine) magányosan éli mindennapjait London egyik rosszhírű kerületében. Feleségét nemrég vesztette el, s időskori özvegységének szomorúságát csak a napi korsó sör és a legjobb barátjával, Leonarddal (David Bradley) játszott sakk-partik dobják fel. Harryt más nem is érdekli, így arról sem akar tudomást venni, hogy lakóhelyét egyre jobban ellepik a drogbandák, amelyek rettegésben tartják a környék lakóit, s agresszív tagjai még a gyilkosságtól sem riadnak vissza. Egyik állandó célpontjuk éppen Leonard, aki hiába fordul félelmében a rendőrséghez, nem kap védelmet, és végül az atrocitások gyilkossággal végződnek. Harry teljesen összeomlik a hír hallatán, majd miután a rendőrség önvédelemnek minősíti Leonard halálát, s lezárja a nyomozást, rájön, hogy csak ő szolgáltathat igazságot. Fegyvert szerez és bosszúhadjáratba kezd, hogy személyesen tegyen rendet a környéken.

Megvalósítás: Rengeteg bosszútörténet látott napvilágot az idők során. Némelyek vers, novella, dal, könyv, illetve mozgókép formájában. Utóbbiból szintén számtalan példa akad, de sajnos ezek nagy része elenyésző jelentőséggel bír a filmtörténelemben. Jelen produkció is az egyik legendás címet próbálja felhasználni, azzal a különbséggel hogy a helyszín nem az USA-ban van, hanem London-ban, ahol a fiatalkori bűnözés sok helyen virágkorát éli. Hogy vajon tényleg olyan súlyos a helyzet mint ahogy a Harry Brown bemutatja, az nem valószínű, legalábbis remélem. De hogy jelen témám tárgyához visszatérjek, személy szerint nekem nagyon bejött, kis hiba azért volt benne. A probléma nem azzal van, hogy sokszor látott témát feszeget, nem is azzal hogy szinte hihetetlen hogy egy idős ember nekiindul rendet rakni, sem a színészi alakításokkal. A gond az a forgatókönyvben keresendő.

Nem, nem a párbeszéd a rossz. Ötletes és gördülékeny a szövegkörnyezet, benne mindennel ami jellemző a mai beszédstílusra, főleg a fiatal bűnözők ékes szóhasználatára, amivel megtisztelik a hatóságokat. A forgatókönyv hibája az, hogy helyenként sajnos unalmassá teszi a cselekményt. Nem mintha pergő akciófilmet vártam volna el, de egy kis dinamizmus nem ártott volna. Így most úgy fest az egész, hogy történik valami, lassú sztorivezetés, megint történik valami, aztán megint egy kis lassulás és végül az epikus végkifejlet, ami remekül példázza a gyenge rendőri fellépést, aminek hála a bűn elharapózik.

Egy angol film amúgy is kissé lassú sodrású, ezzel nincs is baj. Meg kellett ismerni a várost, az emberek helyzetét és persze magát Harry Brown-t is. De hiába mutatják sokat a reményvesztett embereket, a szinte kihalt utcákat és a nyugdíja napjait élő öregurat, ha közben átesnek a ló túloldalára. Pedig a kezdés ígéretes, de sajnos gyorsan alábbhagy a lendület és átveszi a helyét a szürkeség.

Ezt leszámítva azonban minden patent. A rendezői munka nagyszerű, a beállítások és a fényképezés is dicséretes – igaz kicsit le is hangoló a képi világ. A zenére annyira nem emlékszem, ami megmaradt bennem az a színészi játék. Most tegyük félre azt, hogy a színészek köz van Emily Mortimer, akinek már nem egy kiváló alakítást köszönhetünk. Vagy David Bradley, aki a legtöbb embernek a Harry Potter mozikból lehet ismerős. Vagy Liam Cunningham, aki legutóbb a Guardistában parádézott. Az abszolút főszereplő és aki egyedül elviszi az egész filmet, az a zseniális Michael Caine. Az ember aki kora ellenére elhitette a nézővel, hogy képes lenne megtenni mindezt. Az ember aki a legnagyobb ma élő angol színművész és aki képes bármilyen filmet eladni. Jutalomjáték volt ez és szokása szerint ismét remekelt.

Csakis azoknak ajánlott, akik szeretik a lassú sodrású történeteket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s