Nagyító alatt : Villámtolvaj : Percy Jackson és az Olimposziak (Percy Jackson and the Olympians: Lightning Thief)

Hivatalos leírás: A tizenkét éves Percy Jackson vásott kölyök, az iskolák réme. Egy furcsa idegen rábeszéli az anyját, hogy küldje a fiút egy speciális nyári táborba. Valójában ez nem más, mint a félistenek titkos központja, itt képezik ki a görög istenek halandókkal nemzett, különleges képességekkel megáldott gyermekeit. Percy itt tudja meg, hogy a tenger istenének, Poszeidónnak az eltitkolt fia. A srác persze belekeveredik az istenek háborújába, és rá vár a feladat, hogy visszaszerezze a főisten, Zeusz ellopott villámját, amelyet Hadész, az alvilág ura rejteget. Sok kaland közepette teljesíti feladatát.

Megvalósítás : A Percy Jackson & The Olympians Rick Riordan fantasy sorozata, aminek fő mozgatórugója a görög mitológia.A sorozat jelenleg öt könyvet számlál és két mellékszál történetet, melyeknek a címe, a The Demigod Files és a Demigods and Monsters. Mivel elég nagy rajongótábora van a sorozatnak, a Fox úgy döntött elindít egy újabb sikeres szériát, aminek a nyitódarabja a Villámtolvaj lesz. Sajnos eléggé elszámították magukat ezzel. Hiába a jó alapanyag ha az elkészült mű egy összecsapott és hanyag munka, ami nem csak a kritikusoknál bukott meg, hanem a nézőknél is. A könyveket nem olvastam de a film megnézése után annyit még én is felfogtam, hogy valószínűleg azok sokkal jobbak. Pedig bíztam a rendezőben. Chris Columbus nem kis név a szakmában, sok sok szórakoztató órát okoztak a filmjei. A Reszkessetek betörők 1-2, Mrs. Doubtfire, Szörnyecskék, Harry Potter 1-2, Kincsvadászok, Áldatlan állapotban mind-mind felejtetlen alkotások a számomra és bár manapság sok nagy rendezőt elhagy az ereje, reménykedtem hogy vele más lesz. Sajnos tévedtem, nem kellett volna annyira nagy elvárásokat támasztani talán. Nem hittem hogy egy amúgy érdekes alapsztorit egy eddig kizárólag családi mozik között mozgó író, képes lehet elrontani. Eleve nagy figyelmet kapnak az olyan produkciók amiben mitologikus alakok szerepelnek és ennek csak nagyon kis része fuccsol be. Erre tökéletes példa a Titánok harca, ami egy kiváló lehetőségeket felvonultató és aztán mindet elbukó történet lett, pedig az alap ott is adott volt.

Jelen esetben senki nem tudta megmenteni a pocsék cselekményvezetést. Minden hirtelen történik, a fiú megtudja hogy egy isten fia, aztán meg kell mentenie a világot egy “toll”-al és két szövetségessel. Szörnyeket legyőzni, kideríteni ki lopta el a villámot és talán a családi békét is meglelni. Ezek benne vannak, ahogy tartalmaz sok akciót is, sajnos a legtöbb az “ezt nem hiszem el” kivitelezésű és a közte levő idő pedig a tömény unalom jegyében telik el. Jó értem ez egy ifjúsági mozi, de a Narnia is az és ha már az jobban bejött, akkor gondok vannak. A poén az egészben, hogy a Végtelen történet óta nem készült igazán feledhetetlen alkotás e-téren. A Harry Potter és társai más kategóriába esnek.

A színészek mindent megpróbáltak. Már maga a felhozatal is impozáns volt. A főszereplő Logan Lerman egy igen érdekes választás volt a szerepre. Sem a Gamer-ben, sem a Börtönvonat Yumában nem volt kiemelkedő a játéka, de valami mégis van benne ha megkapta a legújabb Három Muskétás-ban D’artagnan szerepét. Brandon T. Jackson a Trópusi viharban szimpatikus volt, úgy máshol nem emlékszek rá, a Gagyi Mami 3-at még nem láttam. Alexandra Daddario a televízióból került elő és kíváncsian várom miben tűnik még fel – A Texasi Láncfűrészes következő részében erősen menekülni fog. Jake Abel ismeretlen volt a számomra, még a Komfortos mennyországban láttam, de elenyésző volt a játékideje. Ez az egyik azon filmek közül, amiben Sean Bean nem hal meg. Ez nem vicc, a filmjei többségében általában elhalálozik és sokszor nem éppen a legszebb módon. Amúgy színészként kiváló, az alakításai közül a kedvenceim a Férfias játékok, az Aranyszem, a Ne szólj száj, a Gyűrűk ura 1, Trója, Sziget és még sok van, mindet nem sorolom fel. Az Aranyszem-ben együtt játszott Pierce Brosnan-el, aki szintén nagy favorit és nem csak a 007-es Bond mozik miatt. Máig nem felejtem el amikor megnéztem a Negyedik záradékot, ami a mai napig a legjobb filmje szerintem. Hiába volt Phileas Fogg és utazta körbe a földet 80 nap alatt, hiába volt a Nomad-ban felejthetelen, a Gyújtóhatásban profi bombaszakértő, a Dante Poklában fenomenális geológus, a Thomas Crown ügyben dörzsölt bűnöző ….. nekem örökké az a KGB ügynök lesz, akinek majdnem sikerült egész Londont a levegőbe repítenie. Steve Coogan egy kétségkívül fura színész, vannak nagyon jó filmjei és nagyon rosszak, szereptől függ. Elég megosztó személyisége van, legutóbb a Hamlet 2-t néztem tőle, ami igen érdekes volt, azt hiszem ez a legjobb szó rá. Rosario Dawson gyönyörű és tehetséges, sajnos néha ő is rosszul választ, de ettől függetlenül a profizmusára nem lehet panasz, a Hét élet-ben nagyon nagyot alakított és most a Gondozoo-ban is nagyon aranyos volt. Melina Kanakaredes leginkább a NY-i Helyszínelőkből lehet ismerős. Joe Pantoliano régóta van a szakmában, ugyan főleg mellékszereplőként tűnik fel, de sok nagy alakítása volt már. Többek között a Szökevényben, a Matrix-ban, a Memento-ban, a Bad Boys-okban és a Maffiozók sorozatban volt nagyon meggyőző. Végül érdemes megemlíteni Uma Thurman-t aki sok nagy alakítás után itt elég hamar lefejeződött.

Még a látványra sem lehet azt mondani hogy gyenge lenne. A technikusok és a számítógépes grafikusok mindent elkövettek hogy egy igazi izgalmas látványvilágot hozzanak össze, szörnyetegeket teremtsenek és varázslatokat keltsenek életre. Ez mind sikerült is nekik, és még mellé jön Christophe Beck igen kellemes dallamvilága, ám még ezekkel együtt sem sikerült igazán élvezhetővé tenni a Percy Jacksont, ami így egy átlagos, sőt talán kicsit az alatti nézhetőséget produkál. Számomra egyszer nézős kategória, azért remélem volt akinek tetszett is és azt is hogy a 2013-ban érkező Percy Jackson és az Olimposziak – A tengerek szörnyei –  amit már Thor Freudenthal (Kutyaszálló, Egy ropi naplója) rendez – , sokkal jobb lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s