Nagyító alatt : A hercegnő és a béka (The Princess and the Frog)

Hivatalos leírás: New Orleans az 1920-as években. A fiatal Tianának nincs ideje a romantikára. A lány arról álmodik, hogy egyszer övé lesz a francia negyed legjobb étterme. A városba érkezik Maldónia királyi sarja, az elkényeztetett Naveen herceg. A gonosz Dr. Facilier fekete mágiával meg akarja szerezni az értékeit. Az elhibázott varázslatnak köszönhetően azonban Naveen békává változik. Abban reménykedik, hogy Tiana csókjára visszaváltozik, ám ehelyett a lányból is béka lesz. Üldözőik elől menekülve a békapár elindul megkeresni Odie mamát, hogy segítsen rajtuk mágikus erejével.

Megvalósítás: Ismét visszatértek a régi rajzolási stílushoz, ami régebben is a Disney-t jellemezte. Szerethető karakterek, csodálatos látványvilág, váratlan fordulatok, jó zene és aranyos, vagy vicces mellékszereplők. Igen ez mind megtalálható itt, de a legjobban nekem mégis a régi karakterdizájn jött be. Szeretem az újakat is és azokat amiket a Pixar-al együtt alkottak meg. Van valamiféle báj ezekben a történetekben ami miatt nem csak a kicsik élvezhetik, hanem a nagyok is. Éppen emiatt a történet sokszor szolgál valamilyen tanulsággal, de úgy van bemutatva, hogy egyáltalán nem hat szájbarágósnak.

A hercegnő és a béka egy jól ismert klasszikus történet, amit jószerivel mindenki ismerhet. Az hogy eltértek az eredeti mese cselekményétől – vagyis hogy a csók után a házasság és örökké élnek amíg meg nem halnak – számomra egyáltalán nem volt zavaró, sőt örültem ennek az újításnak, így egyéni tudott maradni. Arról nem beszélve, hogy így sokkal izgalmasabb és ami a fő, mindenki megtapasztalhatja az újdonság varázsát.

Ron Clements és John Musker hatodik közös munkája ez, olyan nagy sikerű rajzfilmek fűződnek a neveikhez, mint a Kis Hableány, Herkules, Aladdin vagy a Kincses bolygó. Sajnos manapság már nem divat rajzfilmben énekelni, de mi pont ettől szerettük meg a Disney filmeket és pontosan ezért örültem, amikor újra halhattam dalra fakadni a szereplőket. A jó dal kivitelezése nem könnyű, már csak azért sem, mert magyarosítani nem egyszerű feladat, a kicsik viszont nem szeretnek a moziban olvasni. A megfelelő példa talán az Oroszlánkirály, vagy a Kis Hableány lehetnek, ahol sikerült úgy fordítani, hogy akár a produkciótól függetlenül is élvezhetőek maradtak. Ebből kiindulva a szinkron készítése nem egyszerű feladat, így akár amikor az angol hangokat rakják a képre, akár amikor a magyart, olyan színészeket kell választani akiknek kellemes az orgánuma és szerethetővé tudnak tenni egy akármilyen karaktert. A Hollywoodi oldalon nincs is panasz erre, mindig kiváló szereplőket válogattak össze a stábba. Szerencsére nekünk sincs okunk szégyenkezni, ez talán az utolsó olyan filmművészeti ág, ahol komolyan veszik a szinkront és ahol még nem okoztak csalódást. Vágó Bernadett, Pál Tamás, Vass Gábor, Gesztesi Károly, Kardos Eszter, Mikó István, Csuja Imre, Molnár Piroska, Szabó Sipos Barnabás, Koroknay Géza, Csőre Gábor. Ők mind remekeltek. Egyébként a magyar dalszövegekért Szente Vajk a felelős.

A megjelenés a klasszikus és a modern stílust ötvözi, vagyis kézzel rajzolt és számítógéppel generált látványvilágot is kapunk. Ennek elég nagy hatása van, ha a szórakoztató skálát vesszük figyelembe. Ennek segítségével egy egyszerű béka is tűnhet vonzónak a néző és persze a másik béka szemében. A varázsló mágiája több helyen is hasonlított az Anasztáziában látottakra és maga karakter is hasonlított kicsit Raszputyin-ra, Lehet hogy csak azért mert ő is pont annyira gonosz volt, de lehet azért mert más W.D-s alkotásokból is szemezgettek a készítés során.

Engem sikerült újfent elvarázsolni a stúdiónak és ezzel ha csak egy rövidke időre is, de visszatérhettem a gondtalan gyermekkorba, amikor vasárnaponként az egész család leült a tv elé és néztük a Disney blokkot.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s