Nagyító alatt : Nindzsagyilkos (Ninja Assassin)

Hivatalos leírás: Egy titkos társaság, az Ozunu-klán könyörtelen bérgyilkosokat, nindzsákat nevel az utcagyerekekből. Mind közül a legtehetségesebb, egyben legveszedelmesebb Raizo. Az ifjú azonban egyáltalán nem lelkesedik a klán céljaiért, és amikor a legjobb barátját megölik, megszökik. Alig várja a napot, hogy bosszút állhasson. Közben Berlinben Mika Coretti Europol-ügynök rájön, hogy a közelmúlt politikai gyilkosságait egy távol-keleti, titkos társaság tagjai követték el. Az Ozunu-klán ezért kimondja rá a halálos ítéletet, Raizo azonban megmenti az életét. Egyetlen reményük a túlélésre, ha összefognak egymással.

Megvalósítás: Andy Wachowski és Lana Wachowski neve mára egybeforrt a Matrix-al és hiába készítettek azelőtt és azóta is több szórakoztató filmet, valahogy a tudatban úgy maradtak meg, mint a világhírű számítógépes világ megalkotói. Most nem megyek bele olyanokba, hogy mennyi eredeti ötletet tartalmazott a három produkció és mennyi volt, amit máshonnan vettek. A lényeg hogy igen is kiérdemelték a helyüket az élmezőnyben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy egy olyan rendezőt szerződtettek le aki előtte a V mint vérbosszú kapcsán dolgozott velük, akkor kevés az esély a csalódásra. De míg a korábban említett alkotások igen sok gondolkodni valót kínáltak a nézőnek, itt már az elején leszögezték, hogy színtiszta akció lesz, pörgős, kemény és véres.

Mind a három jellemzés korrekt volt ebből a szempontból. Lankadatlan tempóban jöttek a harcok egymás után, minimális történettel rendelkezett, aminek kizárólag az volt a célja, hogy elősegítse a sok kaszabolást. Amiből tényleg volt bőven és bár úgy tűnhet néha hogy túl sok művért használtak el, ez még mindig bőven elmarad a trancsírfilmektől szerencsére. Ennek ellenére néha kicsit zavaró volt ez. Leszámítva ezt a tényezőt, a többivel nincs baj. Azt kaptam, amit elvártam. A remekül megkoreografált harcművészeti bemutatók sora és a szükséges lőfegyverhasználat kis híján végigkíséri a cselekményt. Ha úgy vesszük akkor egy szimpla bosszúállásról szól az egész. Raizo bosszút akar állni, amiért megölték a nőt akit szeretett – plusz a személyes kínzások sem igazán jöttek be neki – , a nindzsa falu vezetője pedig bosszút akar állni az árulásáért. Az hogy belepottyant a közepébe egy vonzó fiatal ügynöknő csak hab a tortán. Próbálnak néha egy kis misztikusságot belevinni, amitől olyan lesz mintha ezek a bérgyilkosok legyőzhetetlenek lennének, de a vezér kivételével nem nagyon okoznak gondot a főhősünknek, aki kizárólag azért sebesül meg néha, mert a túlerő eléggé elsöprő vele szemben.

A kamerakezelés igen baráti, szerencsére nincs a ma oly divatos kamerarángás és a sötétben felvett jelenetek, a kiváló világításnak köszönhetően igen jól festenek. Mi, hogy, ha sötét van akkor minek a világítás? Igen azért ez érdekesen veszi ki magát. A forgatókönyvírók úgy gondolták, hogy ne legyen a világosban támadó gyilkos, ha valaki meghal, akkor az vagy sötétben következik be, vagy az árnyékban megbújva messziről intézik el az illetőt. Ennek is az az oka, hogy így sokkal félelmetesebbnek hatnak és így egyszerű áramkimaradás is lehet egy vérgőzös vagdalkozás előszele. Személy szerint nekem tetszett az ötlet és a megvalósítás is.

A színészi játék csak javítani tudott rajta. Sokak kedvence, a Dél-Korea-i énekes és színész Rain játszhatta el a szakadár harcost. Mind szellemileg, mind fizikailag felkészült volt a filmre. Nagyon sokat gyakorolt és a neten elérhető videókból kiderül, hogy igazán nem kímélte magát az edzések alatt, hogy minnél élethűbb lehessen az alakítása. Rajta kívül egyébként rengeteg tehetséges tornász és ugra-burgáló atléta és parkour-os ember vette komolyan a felkészülést és ennek hála nem volt egy perc sem, ahol azt mondtam volna, hogy “ez hülyén néz ki”. Olyan volt ahol valóban hihetetlen mutatványokat vetettek be a néző szórakoztatására, de azok egyértelműen számítógépes munkák eredményei, vagy jó drótköteles mozdulatok. De visszatérve a színészekre, tényleg nem volt panaszom. A főszereplő mellett a másik abszolút kedvenc, a rossz oldal vezetője, Shô Kosugi volt. Nagyon remélem hogy nincsenek sokan akik még nem hallották a nevét. A nevet ami jellemezte a 80-as évek nindzsafilmjeit. A Fekete sas és a Dühöngés a becsületért, a mai napig benne vannak a kedvenc akciófilmjeim között. Azt hiszem, hogy a mostani játékával ismét megmutatta, hogy nem csak a harchoz ért, hanem színésznek sem utolsó. Romantikus komédiában nem fogjuk látni soha, de remélem hogy még a jövőben kap még szerepet – talán a Feláldozhatók 3-ben benne lehetne. Naomie Harris főként a látványért van, a szerepe mindössze annyi, hogy a legnagyobb bajban rátaláljon a hős és megmentse, vagy ha az nem sikerül, akkor bosszút álljon érte is. Rick Yune a Halálos iramban -nal tört be és leszámítva a Halj meg máskor-t és ezt, nincs számottevő Hollywoodi felkérése. Kicsivel többre vitte viszont Sung Kang, az első nagyobb sikere neki is a Halálos Iramban franchise-nek köszönhető, ahol már három részben volt benne, de azért több sorozatban és filmben is feltűnt azóta és azelőtt is. Ben Miles-t a Wachowski tesók és James McTeigue rendező úr hozta magával a V mint vérbosszúból. A mozivásznon sajnos ritkábban látható, főként sorozatokban játszik.

Összefoglalom tehát, mindenképpen egy érdekes választás volt a film. Egyrészt azért, mert a témája eléggé kikerült a köztudatból, csak igen kevés hasonló produkció készül, azok is inkább video\dvd-re. Másrészt a 18-as karika és a már előre elkönyvelt vérben tocsogás azt a tévhitet keltette – az ellentábor negatív kampányának következtében – , hogy kizárólag egy erőszakos és összecsapott filmet fogok megnézni. Szerencsére tévedtem, minden apró hibájával együtt is egy hiánypótló alkotás, amit többször is meg tudtam nézni. A remek vizuális megjelenítés, a koreográfia, a dramaturgia, a színészek és a filmzene egyaránt egy sokszor fogyasztható elegyet alkot. Ezek után még jobban várom a testvérek következő projektjét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s