Nagyító alatt : A Karibtenger Kalózai – Ismeretlen vizeken (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides)

Hivatalos leírás: Johnny Depp ismét Jack Sparrow kapitány bőrébe bújik az akciódús történetben, mely igazságról, cselszövésekről, az ifjúságról és a halálról mesél. Amikor Jack múltjából felbukkan egy nő (Penelope Cruz), elbizonytalanodik, nem tudja, hogy ez igaz szerelem, vagy csak egy szívtelen szélhámos játszik a szívével, felhasználva őt a legendás ifjúság forrása megtalálásához. Angelica kényszeríti, hogy szálljon fel a Queen Anne’s Revenge fedélzetére, mely a rettentő Feketeszakáll (Ian McShane) kalóz hajója, így Jack hirtelen egy olyan váratlan kalandba keveredik, ahol nem tudja kitől is kell jobban félnie: Feketeszakálltól vagy a nőtől a múltjából.

Megvalósítás: Gore Verbinski-t lecserélni Rob Marshall-ra nem volt a legszerencsésebb választás, hiszen a direktor úr az Egy gésa emlékiratain kívül nem tud igazán jó filmet felmutatni. Az inkább musicalekről ismert úriember valahogy nem találta el a hangulatot. Megvolt a főszereplő, megvolt az akció és megvolt a poén is. Akkor mivel volt baj? Az összességgel. Együtt ez nem működött annyira, mint a korábbi három rész esetén és ennek nem az Elizabeth-Will páros hiánya az oka. Sőt mi több az új-régi gárda is megállja a helyét, Feketeszakáll nagyon bejött, a kalandor-szélhámos lánya szintúgy. A karakterek közül mindenki megkapta a maga történetét, egyetlen homályos rész maradt számomra, az pedig a hitbuzgó Philip sorsa. A befejezés jó lett és sejteti a folytatást, ami mondjuk nem is lenne meglepő, főleg a bevételek tükrében. Ami viszont érdekes, mivel ez a rész eléggé megosztotta a közönséget. Személyes véleményem, hogy túl sok mindent próbáltak belesűríteni ebbe a játékidőbe.

A színészek nagyon rendben voltak. Johnny Depp továbbra is brillírozik Jack Sparrow  szerepében. Ha bármi gond lesz is a jövőbeli filmekkel, vagy ezzel, akkor az nem az ő hibája lesz. Penélope Cruz-nak nem nyílt alkalma arra, hogy megmutassa mennyire tehetséges is, rajta kívül bárki mást is berakhattak volna. Geoffrey Rush -t imádom ebben a szerepben, neki találták ki. Hiába van mögötte sok-sok jobbnál jobb alakítás, nekem Barbossa marad örökre, de rögtön mögötte ott van a Panamai szabó is persze.  Ian McShane nem ma kezdte, mégis errefelé elég ismeretlen számít, én elsőnek az Öcsikémben találkoztam vele. Mint Feketeszakáll, remek választásnak bizonyult. Kevin McNally továbbra is lehengerlő Gibbs-ként. Sam Claflin igen érdekes karaktert kapott és a televizíóban talált színész nem is vallott szégyent, talán épp ez volt az oka annak, hogy a Hófehérke harcosabb változatában ő lesz a királyfi majd. Astrid Bergès-Frisbey-t most ismertem meg csak, de a spanyol színésznőről még fogunk hallani úgy érzem. Stephen Graham neve sokaknak nem mond semmit, de az arca már biztos ismerősebb, hiszen sokszor láthattuk már idehaza is. Richard Griffiths-re ugyanez áll. Pluszként ismét feltűnik Keith Richards is.

A fényképezés változatlan maradt, továbbra is csodaszép minden, ami nem meglepő hiszen továbbra is Dariusz Wolski az operatőr. Ugyanez a helyzet a filmzenével, Hans Zimmer dallamvilága még mindig ontja magából a Karib-tenger Kalózai hangulatot, egyetlen negatívuma talán csak az, hogy nem szerzett igazán új ritmusokat, ami viszont jó lett volna. Tekintve legalábbis azt, hogy a régi trilógia le lett zárva és egy teljesen új kezdődött meg.

Hiába lett kicsit gyengébb, még mindig megüti a színvonalat és még mindig sokkal jobb, mint sok  tucatkalandfilm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s