Nagyító alatt : Sanctum

Hivatalos leírás: Egy búvárcsapat különleges expedícióra indul a világ leghatalmasabb, legszebb és legnehezebben megközelíthető víz alatti barlangjába. Ám amikor a tomboló trópusi vihar nyomán lezúduló víztömeg elzárja a kivezető utat, a csoport egyre mélyebbre kényszerül a járatokba. Hamarosan nemcsak a halálosan veszélyes, ismeretlen tereppel, hanem az egyre jobban elharapódzó pánikkal is meg kell küzdeniük, ha meg akarják találni a tengerhez vezető utat és életben akarnak kijutni.

Megvalósítás: Alister Grierson még igen csak kezdő a mozis rendezések terén, nem vonzott volna annyi embert a filmje, hogy ha a kilenc producer között nem lett volna ott James Cameron, akinek a nevével ment a reklámhadjárat, meg azzal hogy az általa kifejlesztett 3D-s technikával forgattak végig. A forgatókönyvet John Garvin és Andrew Wight hozta össze. Utóbbi leginkább dokumentumfilmekhez asszisztált eddig, és ez meg is látszott. Maga a menekülés az életben maradásért vonal, teljesen eltörpül a látványvilág mellett, olyan volt mintha dokumentumfilmnek indulna eredetileg, aztán félúton változtattak volna a terven. Az hogy ez jó vagy rossz persze, azt majd ki-ki maga fogja eldönteni, de az az egy biztos, hogy élmény volt végignézni, ha másért nem is akkor a csodaszép felvételekért a barlangban, a víz alatt és afelett. Egy idő után persze a nézőt is átjárja a bezártság érzése és beleéli magát a víz alatt pánikba eső emberek szituációjába, ami nem nehéz mert sok sötét és szűk hely van ami eléggé növeli ezt az érzést.

Jules O’Loughlin operatőri munkájáról már esett szó, hiszen minden amit látunk az ő munkáját dicséri, vagy nem? Azért nagy szerepe van benne Cameron bácsi kamerájának. A 3D-s moziélmény itt nem abban van, hogy belerepül valami az arcunkba, hanem abban hogy odaképzeljük magunkat a búvárok mellé, hogy mi is azt látjuk amit ők. Bármennyire jól is hangzik mindez, azért normál 2D-ben is ugyanúgy élvezhető.

David Hirschfelder zenéje nem lett volna rossz, de teljesen felesleges dallamokat is belepakolt, egy amúgy jól megkomponált szerzeménybe és ettől már nem lett olyan jó, mint lehetett volna.

A színészi teljesítmény jó, de jobban is irányíthatták volna őket, ez mondjuk Grierson hibája. Richard Roxburgh-t mindig öröm új filmben látni, a sok tv-s szereplése után a Mission Imposseble 2-ben figyeltem fel rá, aztán jött a Moulen Rouge, Szövetség, Van Hellsing, Lopakodó és most ez. Talán ő volt a legmegnyerőbb név a stáblistán nekem, igazi profiként mozgott aki hűvössége ellenére igenis figyel másokra, de egyetlen célja hogy a fia mindenképp kijusson, a többi másodlagos. Ioan Gruffudd-ot a Fantasztikus négyesben ismertem meg, aztán később kiderült hogy már láttam az Artúr királyban, a Titanicban és a Sólyom végveszélyben is, csak nem figyeltem fel rá. Sajnos a filmjei többsége nálunk nem jelent meg, csak ritkán látni egyet-egyet. Most a Förtelmes főnökök-ben játszik, ami elég nagy siker lett kinn és remélhetőleg itt is. Rhys Wakefield-et most láttam elöször és remélem hogy többen is felfigyeltek rá az álomgyárban, mert még nagy színész lehet belőle. Alice Parkinson első nagyobb szerepe a Wolverine-ben volt, aztán a Hős alakulatban játszott és benne lesz a Bait 3D-ben is, amit nagyon várok. Utóbbiban Dan Wyllie is játszik majd, akárcsak a Hunter-ben ami szintén várós. Cramer Cain-nek ez volt a mozifilmes debütálása.

Úgy összességében eléggé rendben volt a Sanctum. Az egyetlen igazán “jobban csiszolhatták volna ” dolog, az a forgatókönyv. A rendező ügyelt a részletekre, ami azért is fontos mert ő is volt búvár. Ennek ellenére voltak benne kisebb hibák, amiket persze inkább a profik vesznek észre, nekünk nézőknek ennyi pont elég ahhoz, hogy kikapcsoljunk és elmerüljünk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s