Nagyító alatt: Az angol, aki dombra ment fel és hegyről jött le (The Englishman Who Went up a Hill But Came Down A Mountain)

Hivatalos leírás: 1917-et írunk, az első világháború pusztít a kontinensen. Nagy-Britanniából minden katonai szolgálatra alkalmas ember a francia fronton van. Az otthon maradottak – asszonyok, gyermekek és harcképtelen férfiak – a hátországi háborús tevékenységből veszik ki részüket. Amikor az angol térképrajzoló, Reginald Anson és társa, George Garrad megérkezik a Ffynnon Garw nevű wales-i falucskába, hogy felmérjék a falu mellett emelkedő, ugyancsak Ffynnon Garw nevű hegyet, a falu büszkeségét és földrajzi nevezetességét, szembetalálják magukat egy csapat olyan elszánt és különc wales-ivel, akiket még elképzelni is nehéz.

Megvalósítás: Ivor Monger első és egyben utolsó forgatókönyvéből Christopher Monger egy olyan filmet rendezett, ami minden olyan nemszerencsés esemény ellenére, melyet a szereplői átélnek, végül is pozitív végkicsengésű lesz. Ez köszönhető a légkörnek, a színészek között lévő kémiának, a dramaturgiának, a  jó párbeszédeknek és a végtelenül egyszerű, ugyanakkor bonyolult cselekménynek. Habár egy vígjátékról van szó, ügyesen vannak beleszőve olyan dolgok, mint a háború hatásai az otthon maradottakra és bevonulókra egyaránt. Egy ember halálát természetesen, az élet velejárójaként kezeli, de éppúgy szomorúnak is hat, habár nem keseredünk el, mert a végig igyekeznek megmaradni a pozitív hangulatnál.

Stephen Endelman filmzenéje nagyon megadja az alapot

A színészek nagyszerűek. Hugh Grant még abban a korban volt, amikor még nem szerződött le minden idióta vígjátékba és akkor még kaptak is utána rendesen. A négy esküvő és egy temetés sztárja kiválóan hozza, a kissé visszafogott ám ennek ellenére bátor fiatalembert, aki kissé bizonytalannak tűnhet elsőre, vagy akár másodikra is. Tara Fitzgerald-al lévő kezdetleges romantikus kapcsolata nagyszerűen átjön és öröm nézni kettejüket együtt. Colm Meaney, azaz Kanos Morgan olyan mint szokott lenni, ugyan főszerepben nem nagyon látni, de mellékszereplőként mindig parádézik. Ian McNeice, atyaég hogy hány filmben is láttam eddig. A kissé – nagyon – túlsúlyos személy a legtöbbeknek talán az Ace Ventura második részéből lehet ismerős, de 1977 óta folyamatosan a képernyőn, vagy a vásznon látható. Szerepelt többek között a Top Secretben, a 80 nap a Föld körül sorozatban és legutóbbi mozifilmben egyaránt, az Élet sójában, a Dűne sorozatban, a Pokolból-ban és még nagyon sok mindenben. Robbantott Johnny, vagyis Ian Hart sokszor bukkant fel azóta, de a legtöbben azt se tudták hogy ott van, pedig volt a Harry Potter első részében, a Közellenségben és az Én Pán Péterben is, sajnos a legtöbb filmje vagy tv-ben van, vagy rövidfilmként kerül ki. Kenneth Griffith, aki Jones tiszteletest alakította, sajnos 2006-ban meghalt, ez volt az utolsó mozis alkotása, ezután már csak 2001-ben és 2003-ban volt egy-egy televíziós szereplése. Tudor Vaughan és Hugh Vaughan egyetlen szerepe volt ez, mint Tuskó Thomas és Tuskó Thomas Testvére. Robert Pugh jelenleg is aktív, legutóbbi mozifilmje a Robin Hood volt – a Russel Crowe-s – , ő is a szakma egyik nagy öregje.

A szinkron is jó lett, habár mint már annyiszor mondtam, eredetiben jobb hallgatni. A szinkronhangok: Stohl András, Nyírő Bea, Csuja Imre, Bitskey Tibor, Földi Tamás, Dobránszky Zoltán, R. Kárpáti Péter, Varga Tamás, Juhász György, Horkai János, Antal László, Tallós Rita, Végh Ferenc, Bognár Zsolt, Báthory Orsolya.

Rengeteg szimpatikus karakter és kiváló hangulat, megfejelve sok humorral, csöppnyi romantikával és még kevesebb drámával. Szerintem ez az a fajta film, amit kortól, nemtől függetlenül bárki kötetlenül élvezhet.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s