Nagyító alatt : A Föld Inváziója : Csata Los Angeles (Battle : Los Angeles)

Hivatalos leírás: Egy tengerészgyalogos-egységet Nantz őrmester (Aaron Eckhart) vezetésével Los Angeles-be vezényelnek ismeretlen küldetéssel. A katonáknak váratlanul szembe kell nézniük a különös ellenséggel: az űrből jött lények a tenger felől érkeznek, és a partraszállás során válogatás nélkül mindenkit azonnal megölnek. A szakasz már csak annyit tehet, hogy kimenti az utolsó túlélőket. Belekeverednek a totális háborúba. A Földnek valószínűleg vége. A katonák mégis kitartanak a végsőkig.

Megvalósítás: Jó inváziós űrlényfilmet csinálni nagyon nehéz feladat, hiszen mindenkinek más jön be. Csak felsorolásszinten azok a filmek, amik nálam emlékezetesek maradtak : Függetlenség napja, District 9, Jelek. Ez is egy jobb feldolgozása a témának, habár sajnos túlbonyolították. A reklámozásnál arra ügyeltek, hogy a Sólyom végveszélyben és a Függetlenség napja ötvözete lesz. Ez nem vicc, mert tényleg nyúltak belőlük, de más mozikból is. Jonathan Liebesman választása a rendező posztjára nem volt a legjobb ötlet, de ez is eltörpül a forgatókönyv hülyeségén. Itt most nem arról van szó, hogy hogy lehet reálisan bemutatni egy idegen támadást és a mögötte lévő tudományos maszlagot, hanem a köztes párbeszédekről és a lehető legrosszabb pillanatokban történő poénos beszólásokról. A dráma szerepet játszik benne, ezzel nincs is baj. Csakhogy túl sok van ezekből az üresjáratokból, emiatt sokszor leült az addigi pörgés és felesleges is.  Attól a pillanattól, hogy a civilek bekerülnek a képbe sokkal lassabb és vontatottabb lesz. De visszatérve a vicces szövegekre, ezeket a forgatókönyvíró Christopher Bertolini feszültségoldónak szánta gondolom, csak hogy inkább idegesítő mint nyugtató hatással bír, azon kívül ha épp a várost gyalulnák simára a támadók, senkinek nem lenne kedve poénkodni, ennyit meg pláne. Személy szerint én sokkal többet vártam a Tábornok lánya írójától.

A színészek kiválasztása hibátlan, semmi gond velük. Inkább csak ott a hiba, hogy felesleges sorokat szajkóznak, de mint mondtam ez nem az ő hibájuk. Aaron Eckhart mindent elkövet, hogy élvezhető alakítást nyújtson és jó volt ebben a szerepben látni, amúgy csípem a játékát. Ramon Rodriguez frissen kinevezett hadnagyként első bevetésére indul és teljesen hiteles volt.  Cory Hardrict családi drámája a harcmezőn már az elejétől fogva arra várt, hogy mikor böki már ki végre az ellenérzését a felettese iránt, akit kezdettől fogva előítéletekkel kezelt. Ne-Yo és Gino Anthony Pesi , a két nagy haverként profin mozgott a legnagyobb káosz közepette is. Jim Parrack-ben sem lehetett csalódni, aki már az elejétől kezdve harci bevetésre vágyott. Will Rothhaar-re érdemes odafigyelni, a gyerekszínészként kezdő srác, manapság főként tv-ben szerepel, de van helye a vásznon is. Adetokumboh M’Cormack-nak volt értékelhető még szerepe, a tengerészgyalogos szanitéc szerepében. Michael Peña-t feleslegesnek éreztem, ahogy a fiát és két másik gyereket is, de nincs ez másképpen Bridget Moynahan-al sem, pedig őt is favorizálom. Michelle Rodriguez-t szívesen nézem, bármilyen műfajban is tűnjön fel, de hiába a profizmus, ha egyszer a karaktere olyan amilyen.

Akkor most jöjjön a látvány. A csaták, az akció, robbanások, effektek, CGI egytől egyig kiválóan kivitelezett munka. Az idegenek megalkotása is megfelelt a célnak, nem mutattak annyit belőlük, hogy bele lehessen kötni. A technikai rész is erősíti, a már amúgy sem gyenge megjelenítést, ami időnként a legjobb háborús alkotásokat idézi meg. Igen, már az elején leírtam, hogy ezzel a résszel semmi probléma nem volt és ez így van. Amit nagyon nem tudok felfogni, az az hogy miért olyan népszerű a kamerarángatás, miért van az hogy azt hiszik, hogy izgalmasabbá tehetnek vele egy amúgy sem gyenge lövöldözést. Baromira zavaró, sőt már idegesítő is, amikor teljesen váratlanul és minden különösebb logikát nélkülözve bevetik.

Brian Tyler filmzenéjére mindig is jellemző volt a lendületesebb hangzás. Többek között ezért is szerződtetik le főleg akciódúsabb produkciókba. Végig szimfonikus hangszerelés jellemzi, megvan a kötelező téma is és a szomorkásabb hangvétel sem maradt ki.

Nem váltja meg a világot és sok benne a baki, a forgatókönyv gyenge, mégis ebben a műfajban ritkán jön ki rész, ezért meg kell becsülni, annyira meg simán jó hogy a haverokkal megnézzük, legalább jó témát szolgáltat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s