Nagyító alatt : Rubber

Hivatalos leírás: A film, ahogy a bevezetőjében el is hangzik, egy tiszteletadás az “értelemnélküliségnek”. Cselekménye megmagyarázhatatlan, ahogy a benne szereplő karakterek is azok: mint az alkotók felhívják rá a figyelmet, ez nem egészen példanélküli a filmtörténelemben, hiszen számos nagy-sikerű film tele van hasonlóan értelmetlen fordulatokkal. A Rubber azonban vállaltan átesik a ló túloldalára, ami azonban megragadó, hogy a sok furcsa epizód azért mégis összeáll egy egésszé a végén, és egy kíméletlen társadalomkritikává forr össze.

Egy a kaliforniai sivatagban heverő gumiabroncs egyszer csak életre kel, és megtanul magától gurulni. További képessége, hogy ha valami az útjába áll, azt könnyedén eltörölheti a föld színéről. És láthatjuk majd, hogy olyan is van, akit nemhogy nem akar megsemmisíteni, de akivel szívesen kerülne közelebbi kapcsolatba is. A bizarr igazságosztó gumiabroncsnál csak a film emberi alakjai furábbak: egy csapat voyeur a sivatag közepéről napokon át akár étlen-szomjan, saját akaratából, látcsövön figyeli az eseményeket, nehogy lemaradjanak valamiről. Közönségéhez képest Rubber esendő és ártatlan ösztönlény. A fejlemények pedig továbbra is teljességgel értelmetlenek.

Megvalósítás: Quentin Dupieux, más néven Mr. Oizo, nem csak írta de rendezte is ezt az egyedi filmalkotást, ami talán értelmetlennek tűnik elsőre, mégis .. .. ja nem ez a film végig értelmetlen volt. Adott egy gumiabroncs ami életre kel és első pillanataiban boldogan fedezi fel magán a pusztítási vágyat. Amin éppen nem tud átgázolni, azt a pszihokinetikus erejével pusztítja el. Ám életében először ő is szerelembe esik, meglát egy hölgyet akit a horrorfilmek szabályai szerint később kevesebb ruhában – sőt anélkül is – viszont láthatunk és képtelen elpusztítani. Mindeközben persze egyre több emberrel végez, mindaddig míg valakinek fel nem tűnik és ekkor menekülőre kell fognia dolgot. De ez csak addig lesz így, amíg nem lát meg egy gumiégetést, amitől még jobban bepörög és három nap alatt a kisváros kis híján kihal miatta. A másik történeti szál a nézőkhöz kapcsolódik és azokhoz akik ezt a show-t csinálják. Semmi értelme nem volt az egésznek, hiába mondják el többször is, ami szar az szar. Ezen nem tud változtatni semmilyen magasröptű példabeszéd sem.

Egyszer nézhető filmnek sem megy el nagyon, itthon  kényelemben megnézni még azt mondom kevésbé idegesítő lehet, de akik kifizették a pénzt a mozijegyért és végigszenvedik az egészet, na azokat nem irigylem. Persze én is kíváncsi voltam rá, egy nulla értelemmel rendelkező horrorfilm amiben egy kerék gyilkolászik, melyik ZS kategóriás horrorbuzi ne érdeklődött volna iránta, de a helyzet az, hogy még éjszakai FILM+ kínálat az óriásmamuttal, az óriásmoszkitóval, az óriáspókkal, vagy éppen a jetivel még mindig jobb választás lehet, pedig ezek minőség alatti produkciók – gondoljatok az Anakonda 4-re például.

A színészekre kitérni nem érdemes, se nem pozitív, se nem negatív teljesítményt nem nyújtottak. De csak felsorolás szinten a nevek : Jack Plotnick, Wings Hauser, Roxane Mesquida, Ethan Cohn, Charley Koontz, Hayley Holmes, Haley Ramm, Cecelia Antoinette, David Bowe, Michael Ross, Stephen Spinella. Gyakorlatilag bármelyikük szerepét, bárki el tudta volna játszani. Az operatőri munkát szintén Quentin Dupieux vállalta magára. Vagy azért mert ki akarta próbálni magát, vagy azért mert nem nagyon akarta senki elvállalni, nem tudni.

És most jöjjenek a pozitív dolgok …………

Ja hogy az nem volt egyáltalán. Hiába a csupasz segg, hiába a néha humorosnak ható párbeszéd és hiába az amúgy érdekes alapötlet, sajnos az egész egy nagy …. . És aki arra gondol hogy az értelem nélküli filmek nem lehetnek legalább egy estére  szórakoztatóak, azok gondoljanak csak bele az olyan, amúgy dvd-re száműzött címekre mint a Gyilkos Felvonó, vagy a Patkányok és a többi …

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s