Zenéjét szerezte : Basil Poledouris

Munkássága 32 éve alatt, több mint 30 mozgóképes produkcióban vett részt.

Basil Konstantine Poledouris 1945 augusztus 1-én született Kansas Cityben. Már igen fiatalon, hét éves korában kezdett el zongorázni és ahogy idősödött úgy érdeklődött egyre jobban a zene iránt.  Elkötelezett rajongója lett Rózsa Miklós műveinek és a mestert személyesen is megismerte, amikor a kaliforniai egyetemre került, ahol ő tartott előadásokat. Sajnos abban az évben visszavonult a tanítástól. Ez megadta a kellő lökést ahhoz, hogy komolyabban is érdekelje a filmzene világa. Olyan emberekkel tanult egy iskolában mint George Lucas, Randal Kleiser és John Milius, akik hozzájárultak ahhoz, hogy szárnyait próbálgatva sikereket érjen el.

Első mozifilmje a  Big Wednesday volt 1978-ban, de már előtte is számos tv és oktatófilmhez komponált, így a kellő tapasztalata és magabiztossága megvolt a nagyvászonhoz is. 1980-ban első ízben dolgozhatott Kleiserel, a Kék Lagúna kapcsán.

Ez és a korábbiak is kellő elismerést szereztek neki, de az igazán nagy sikerét 1982-ben kapta meg, amikor Milius felkérte a Conan a barbár megkomponálására. Ez volt az, ami leginkább meghatározta későbbi karrierjét és ez volt az ami az éllovasok csapatába emelte fel.

Ezután következett pár kisebb film, majd 84-ben bekövetkezett a Conan folytatása és egy másik remekbe szabott mozitörténelmi ikon, a Vörös Hajnal. A Protokoll című vígjáték és a Hús és Vér kalandfilm után, jött a Vasmadarak, Az alkonyzóna és más tvfilmek. De 87-ben ismét egy klasszikust teremtett, ez volt a Robotzsaru, melyet Paul Verhoeven rendező készített és immár a második közös munkájuk is volt egyben.

A Porshetolvajok, a Kétes döntés és a Cherry 2000 után, a 89-es Texasi krónikák televíziós sorozatért Emmy díjat kapott. Ugyanebben az évben még jött az Isten veled király!, majd a következőben az orosz zenei elemeket, szimfonikus hangzást és kórust vegyítő, Vadászat a Vörös Októberre. Az ebben hallható himnusz a mai napig számos rajongóval bír.

Rögtön ezután következett a Winchester mestere, melyben Tom Selleck megcsillogtatta westernes tudását és ennek megfelelően egy olyan score született, ami minden ízében együtt mozog a jelenetekkel.

Ezek után maradt az akciófilmeknél. Jött az Intrúderek támadása, Harley Davidson és a Malboro Man, Roborzsaru 3, Lángoló jég, Száguldó erőd, A félelem országútján vagy a Csillagközi invázió.

Ez idő alatt, kipróbálta a családi filmek és a vígjátékok világát is. Többek között a Szabadítsátok ki Willy-t 1-2-vel, a Lassie-vel, a Maugli a dzsungel fiával, a Keresztapussal, a Nagy durranás kettővel, illetve a Krokodil Dundee Los-Angelesben-el. Az utolsó két szerzeménye – legalábbis mozira – A pálya Csúcsán és a Cecil B Demented volt. Ezek után már inkább tv-rövid, illetve dokumentumfilmekhez komponált. Miután visszavonult, csendesen élt a kis szigetén. Akkor még senki nem tudta, hogy betegség miatt nyugdíjazta magát, habár az is közrejátszott, hogy a felkérések szinte teljesen beskatulyázták, ezért nem tudott volna egyedit alkotni újra, mivel lehetőséget sem kaphatott volna rá. Utolsó koncertjét még levezényelte a Spanyolországi Ubedában, ahol a kérdésre, miszerint ír-e még valaha szimfóniát, azt válaszolta hogy nem tudja, de ez sajnos nem következett be. Már akkor nagyon rossz állapotban volt, azonban mégsem volt képes cserben hagyni a rajongóit és saját maga rajongását, e művészet felé.

Szenvedélyes ember volt, aki kerülte a csillogást és a rivaldafényt, ezért igazi szuperprodukciókra csak ritkán tudott szerződni. Szeretett vitorlázni és járni a tenger habjait, így egy álom vált valóra amikor a Szelek szárnyán-t elvállalhatta.

2006 november hatodikán hunyt el, de az öröksége fennmarad és mivel mindkét gyermeke érdeklődik a műfaj iránt, talán a hagyatéka az maga az új generáció reménysége is.

Végezetül hallgassátok meg a Pálya csúcsán egy nagyon szép számát.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s