Nagyító alatt: Halálos temetés (Death at a Funeral 2007)

Hivatalos leírás: Mikor Daniel (Matthew Macfadyen) és Robert (Rupert Graves) édesapja meghal, az egész elhidegült család összegyűlik, hogy elbúcsúztassák az elhunytat. A család tagjai mellett azonban feltűnik egy idegen férfi is, aki készpénz fejében hajlandó hallgatni egy a megboldogult apával kapcsolatos szörnyű titokról. A két testvér a botrány elkerülése érdekében hajlandó együttműködni a zsarolóval, ám miközben megpróbálják a rejtélyt továbbra is titokban tartani, a temetés lassan, de biztosan káosszá válik.

Megvalósítás: A pofám leszakad. Ez volt az első reakcióm amikor végignéztem a filmet. Egy nappal előtte még azt mondtam nem lett annyira rossz a remake, de inkább közepes alkotás. Na hát ez nem igaz, ezek után annyit mondhatok hogy meg sem közelíti ezt a produkciót. Annyi eredetiség szorult ebbe, ami sok más mozis alkotásba sem. Végig áthatja az a bizonyos angol humor és kis kivételtől eltekintve az összes jelenetet átültették abba a “fekete” komédiába ami három évre rá érkezett a vásznakra.

Frank Oznak eddig is sok mindent köszönhetünk, hiszen ő rendezte a Rémségek kicsiny boltját, az Isten nem ver Bobbalt, a Szajrét és még jó pár időtlen klasszikust. (Muppet Show). Remekül bánt a színészeivel, mindig tudták mi a dolguk és kiválóan együtt tudtak működni egymással.

Dean Craig forgatókönyve a maga módján pörgős és eseménydús. Habár helyhez kötött a legtöbb rész – a temetésen játszódik majdnem minden – , ennek ellenére a ház minden zugát bejárjuk és titkokat fedünk fel, vagy épp el.  A külön dicséret a párbeszédek és helyzetkomikumok mellett, mégis a karakterek kitalálását illeti. Ennyi különböző egyéniség, ennyi érdekes figura, akiket minden hibájuk ellenére sem lehet megutálni, le a kalappal.

Oliver Curtis fényképezése, a 2010 -es remake-el ellentétben tobzódik az élettől. Hiába van szó végig egy temetésről, a hangulat nem tudott komor lenni.

A színészekről szólva, sikerült összeválogatni a legnagyobb neveket. Matthew Macfadyen komolysága annyira hiteles, hogy hiába próbáltam, nem bírtam nem elnevetni magam rajta. Annyira szürke és hétköznapi angol úriember, hogy élmény volt nézni ahogy minden összedől körülötte. A csodálatos Keeley Hawes-el nem tudtam betelni, ő is a tipikus angol háziasszony figuráját hozta és az újrafeldolgozással ellentétben, itt volt reális oka annak, hogy miért volt néha pukkancs. Alan Tudyk-nak nagyon bejött ez a szerep, ahogy a drogtól egyre jobban betépve, teljesen elveszíti a kontrollt a fizikai és szellemi képességei felett. Rupert Graves nagyszerűen hozta az önző és sikeres öcsit, mellesleg végig olyan volt a frizurája, mint Tom Hanksnak a Da Vinci Kód filmekben. Andy Nyman a tipikus balek, hírtelen az események sűrűjében találja magát és nem tud kiszállni, miközben magából is teljesen bolondot csinál, ráadásul észre sem veszi. Ewen Bremner-t értelmetlen szerelmi vágyódása és kizárólag magát szerető viselkedése, hamar megkedveltette magát, még akkor is ha egy kicsit …fej volt néha. Daisy Donovan igazi felelősségteljes barátnő\menyasszony-ként hamar belopta magát a szívembe, amúgy is tehetséges, de emellett szép és okos is. Az özvegyet játszó Jane Asher most sem hagyott kétséget afelől, hogy bármilyen szerepben megállja a helyét. Kris Marshall-t régóta komálom, a különböző filmekben és sorozatokban is vicces karaktereket alakít többnyire, de komoly szerepeket is elvállal. Külön jó pont volt a zsörtölődő Peter Vaughan, aki zseniálisan személyesítette meg Alfie bácsit, hozzá képes Danny Glover ripacskodott – mondom ezt úgy, hogy őt is imádom. Peter Dinklage itt egy fokkal visszafogottabb volt, olyan brites.

Ha az új változat közepes volt és egyszer-nézős, akkor ezt bármikor elő lehet venni, ha csak egy kis nevetésre vágyik az ember.

A szinkronhangok : Kaszás Gergő, Bertalan Ági, Kerekes József, Dányi Krisztián, Pap Kati, Czvetkó Sándor, Kovács Nóra, Papp Dániel, Anger Zsolt, Makay Sándor, Szokolay Ottó, Barbinek Péter, Láng Balázs.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s