Nagyító alatt : Viharsziget (Shutter Island)

Hivatalos történet : 1954 nyarán Teddy Daniels szövetségi rendőrbíró és újonnan kinevezett társa, Chuck Aule megérkezik a Vihar-szigetre, melyen egyedül az Ashecliffe Elmegyógyintézet áll. Feladatuk, hogy nyomára bukkanjanak az egyik ápoltnak, aki egykoron szörnyű bűnöket követett el, és most titokzatos módon tűnt el a bezárt cellájából. A szigetre azonban pusztító hurrikán csap le, a rejtélyek és a megválaszolandó kérdések pedig egyre sokasodnak. Hogyan szökhetett meg valaki a zárkájából, és hol rejtőzhetett el a kietlen szigeten? Ki hagyja hátra a titokzatos üzeneteket a nyomozók számára? Mi történik valójában a hírhedt C Részlegben? Miért veszi körül az üresnek tűnő világítótornyot elektromos kerítés, és mit keresnek ott a felfegyverzett örök? Minél közelebb kerülnek a nyomozók a titokhoz, annál inkább úgy érzik, a megoldás folyamatosan kicsúszik a kezeik közül. Vajon csak képzelik, vagy tényleg mindenki az őrületbe akarja kergetni őket? Teddy Daniels egyre elszántabban keresi a megoldást, de minduntalan falakba, nyomasztó titkokba és hazugságokba ütközik. A végső igazságért pedig talán mindent fel kell áldoznia.

Kidolgozás : Dennis Lehane lehengerlő könyvéből Martin Scorsese forgatott filmet, Laeta Kalogridis forgatókönyvíró segítségével. Ahogy már sokszor, úgy Scorsese most is  profin nyúlt az eredeti műhöz és bár lesznek akik fanyalognak, hogy a könyv jobb mint a mozifilm, azért azt el kell ismerni, hogy mindent elkövetett a hitelesség érdekében. Szintén, mint általában olyan stábot használt, akikkel nem lehet mellényúlni. Robert Richardson operatőrrel már dolgozott az Aviátor kapcsán és a úriember megszolgálta a bizalmat, olyan atmoszférát teremtett a fimnek, amitől csak még inkább elbizonytalanodott a néző, még nehezebben bogozta ki a szálakat, amiket a cselekmény maga sikeresen összekuszált. Gyönyörű és egyben nyomasztó képekkel sikerült elérni, hogy a nyomozás keveredjen a misztikával, valamint egy kis ijesztő hangulattal és a főhős magára utaltságának érzésével.

Ezt csak tetőzte a remek színészi teljesítmény és a kiváló színész gárda. Leonardo DiCaprio már sokadszor dolgozott a “mesterrel” és megint gyümölcsöző volt az együtt működésük. A nyomozó Teddy Danielst mesterien megformáló Dicaprio, egyre inkább a jó bor példáját követi, hiszen minél idősebb és tapasztaltabb annál jobb a játéka. Ki hitte volna a Kosaras naplója, A teljes napfogyatkozás és az Ez a fiúk sorsa után, hogy ennyire képes változtatni a stílusán. A Titanicnál és a Romeó és Juliánál sokan szépfiúként könyvelték el, aki nem tud normálisabb szerepeket vállalni, de mára a legszkeptikusabb kritikusok is elismerik, hogy egy átlagon felüli színész vált belőle. Mark Ruffalo mindent elkövetett annak érdekében, hogy emlékezetes tudjon maradni, de sajnos bármilyen jó is volt a szerepében, ő csak a másik ember, a társ maradt egészen a végéig. Ben Kingsley megjelenése és viselkedése, folyamatosan spekulációra adott okot, hogy ő most jó, avagy rossz ember akar lenni. Igazi felüdülés nézni, amikor mindent kiad magából. Max von Sydow más tészta volt, az ő karaktere már a legelső pillanatokban is sejtetni engedte a gonoszságát, tőle már az elején tartani kellett és nem lehetett benne megbízni. Michelle Williams a feleség szerepében nem tudott rendesen kibontakozni az idő híján, de így is sikerült emlékezetesnek maradnia. Ted Levine ,John Carroll Lynch , Elias Koteas és Jackie Earle Haley minimális szerepük ellenére is kiváló játékot mutattak.

Az atmoszféra megteremtéséhez nem kellett pluszban szimfonikus zenei darabokat komponálni, a rendező inkább régi klasszikusokat alkalmazott.

A cselekmény végig lekötötte a figyelmemet és izgalmas tudott maradni. A befejezés meg egészen egyszerűen zseniális, kicsit már sejtettem mi fog történni, de akkor is a tálalás elsőrangú volt és a kisebb kérdéseknek hála, nem tudott unalmas lenni. A paranoia, a néhol horrorfilmbe illő jelenetekkel és egy kis film noiros kelléktárral felszerelkezve folyamatosan nyomatta az adrenalint, még a nyugodtnak látszó pillanatokban is.

Ezt a filmet bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kicsit szereti a hasonló produkciókat.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s