Nagyító alatt : Sárkányvadászok

Hivatalos történet : Annyi apró szigetből áll a világ, ahány sárkány bujkál benne. Minden sziget és minden sárkány is különböző. A végtelen űr mesés szigetein királyságok, pusztuló várak, láthatatlan tavak lebegnek. Ebben a különös világban próbál boldogulni Lian-Chu és Gwizdo, akik sárkányvadászként keresik a kenyerüket, noha pénzt szinte sosem kapnak érte, ami pedig jól jönne ahhoz, hogy végre letelepedjenek saját kis farmjukon.


Arthur, az öreg király ismeri a jóslatot, miszerint hamarosan visszatér a legnagyobb sárkány, a Világfaló. A két szakember elvállalja az elpusztítását, de csak az előleg kedvéért: nem bolondok, hogy szembeszálljanak a leghatalmasabb fenevaddal! A király unokahúga, Zoé azonban olyan gáncs nélküli lovagoknak hiszi őket, mint amilyenekről a regényeiben olvasott. Megszökik otthonról, és csatlakozik a vándorokhoz – akik továbbra is úgy tesznek, mintha a borzasztó sárkányt keresnék. Egészen addig, míg a jóslat részletei beteljesülni nem látszanak, és rá nem jönnek, hogy nincs visszaút, vagy ők pusztulnak, vagy a Világfaló.

Kidolgozás : Nem mondom, hogy nagy reményekkel ültem neki megnézni a filmet, de tetszett az előzetesekben látott hangulat, így azért elvárásaim voltak, ennek ellenére kisebb problémáim voltak vele. A történet egyszerű volt mint a bot. Adva van egy irány, ami felé hőseink haladnak, néha visszatekintünk a múltra, de folyamatosan a végkifejlet felé tartva. Ez még nem lenne, olyan nagy baj, hiszen egy meséről van szó, ahol a lovag legyőzi  a sárkányt, miközben ő is megváltozik. Legalábbis így kellene lennie, de az időrendtől eltekintve semmi rendkívüli nincs az egészben. A karakterek ugyan hozzátesznek az élményhez, de a két főszereplőn – plusz Hectoron – és a királyon kívül nem volt szimpatikus szereplő. Zoé inkább idegesítő volt  mint kedvelni való, még a végére sem tudtam szimpatizálni vele. Ezek voltak azok, amik gyengébbek lettek mint az elvárásaim, akkor most jöjjenek azok ami miatt érdemes elmerülni ebben a mesés világban.

Igen, ez egy tipikusan mesébe illő világ, az alternatív középkor keverése, a Kis Herceg bolygóival és más fantasy elemekkel, igen hálás ötlet volt. Hát még ezt látványként vászonra vinni, egyszerűen varázslatos, lehengerlő, csodálatos a képi világ. Egyenesen olyan, mintha egy képeskönyvet nézegetne az ember, élő festmények, ha a CGI kimaradt volna belőle, akkor is maradéktalanul elégedett lennék vele, szinte beleolvadtam a vászonba.

Másik hatalmas nagy előnye, az környezet alá pakolt zene. Klaus Badelt most sem hazudtolta meg magát, olyan score-t komponált ami együtt él ezzel a kitalált világgal és bár néhol érezni az amerikai hatásokat, így sem válik zavaróvá. Ráadásul remek érzékkel választotta a betétdalokat is. Csak egy példa :

A megvalósításnál, a sárkányok készítése sem hasalt el, igazán egyediek és némelyik kifejezetten ijesztő is tudott lenni. Nem emlékszem hasonló történetben villámló sárkányokra, amik még úgy is néznek ki mintha a Szörny RT. egyik gonoszát összegyúrták volna, egy raptorral és egy elektromos angolnával.

Igazából rengeteg mindent lehetne felhozni mindkét oldalon a film mellett, vagy ellen, de nem szabad elfelejteni hogy gyerekeknek készült és ha ebből a szemszögből nézzük, akkor hibátlan az alkotás, ugyanis a gyerkőcök minden percét élvezik majd. Nem zavarja őket a dramaturgia milyensége és a többi és a többi. Engem minden perce lekötött, egyedül a végét éreztem nagyon összecsapottnak és bár látványos volt az összecsapás a Világfalóval, valahogy mégis olyan hiányérzet maradt bennem.

Izgalmas és bátor próbálkozás volt a készítők részéről és sikerült valami újat mutatni ebben az unalomig ismert témában, amivel remélhetőleg sikerült egy kicsit felkavarniuk az állóvizet és több alkotó is veszi a bátorságot, hogy változtasson és ezzel kiutat mutasson azoknak akik eltévedtek a szürkeség és megszokottság rengetegében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s