Nagyító alatt : How to train your Dragon (Így neveld a sárkányodat)

Történet : Hablaty egy viking faluban él Berk szigetén. A falú főnöke Pléhpofa az apja, aki egyben nagy sárkányölő is, mindenki tiszteli. Nem úgy Hablaty, aki ugyan okos, de a fizikuma gyenge és semmi nem jön össze neki amit akar, kovácssegédként dolgozik Bélhangos mellett, ez az egy amihez tényleg jól ért is. A véletlennek köszönhetően sikerül lelőnie egy sárkányt, ráadásul azt az éjfúriát, amit eddíg még senki sem látott. A döntő pillanatban azonban nem tudja megölni, inkább elereszti. Később visszamegy oda és ugyanott találja. Kiderül, hogy megsérült és nem tud elrepülni. Minél több időt tölt vele, annál inkább rájön, hogy minden amit a sárkányokról tudott, az téves és végül összebarátkozik vele. Ezzel mindent megváltoztat amiben eddíg hitt.

Kidolgozás : A Dreamworks ebben az esetben sem tudott hibázni, minimális elvárással ültem neki a  filmnek és sikerült pozitív irányban csalódnom. Egy egész vicces és izgalmas művet sikerült összehozniuk. Az animáció keverése a CGI-vel tökéletes összhangban volt. Még a sima vetítésnél is meglátszik, hogy 3D-re lett kihegyezve a produkció, de anélkül is élvezhető.

A kezdeti artwork-ok sokkal darkosabb színvilágot mutattak, mint ami a végleges verzióba belekerült, annak hogy ennek művészeti, vagy anyagi oka volt azt nem tudni, de valószínű a korhatár miatt csinálták, nehogy a kis gyerkőcök a moziban megijedjenek.

Maga a történet ezerszer látott klisékre épül, előre kiszámítható események egész sora található a forgatókönyvben, mégis körüllengi egyfajta feelgood hangulat, ami miatt ez nem hogy nem lesz zavaró, hanem még élvezni is lehet. Ilyen az összebarátkozás folyamata, az igazán szerethető lett. A karakterek kialakítása is ezt a trendet követi, egy gyengus főszereplő aki a látszat ellenére sokkal bátrabb mint hinnék. Egy heroine aki nem csipi a srácot, aztán odáig lesz érte. Apuka aki nem rajong fiacskája viselkedéséért, egész lényét megveti, aztán rájön mennyire nem volt igaza. És a többi és a többi. A sárkányok kialakítása változatos, a legjobban Fogatlan lett kialakítva szerintem.

A látványhoz kellemes zene is társul, John Powell remekül eltalálta a pillanathoz szükséges aláfestést. A repülős jelenetek, az izgalmasak és úgy ahogy van az egész rendben van. Itt van a tesztrepülős rész :

A zeneszerző már gyakorlott e téren, hiszen sok más mellett egy másik Dreamworks-ös kedvencem zenéjét – a Kung-fu Pandát – is megkomponálta.

A szinkron mindkét téren jól teljesített. Az angol hangok, Jay Baruchel, Gerard Butler,Craig Ferguson, America Ferrera és a magyar hangok, Hamvas Dániel, Rosta Sándor, Csifó Dorina, Besenczi Árpád is jól játszottak.

Külön öröm volt egy komolyabb befejezést látni, annak ellenére hogy főleg gyerekeknek szól a film. A megnézése után jó érzésem támadt, ilyesmi nem sokszor fordul elő velem, utoljára – a Dreamworks-nél – a Kung-fu Pandánál. Hiába az egyszerű és rövid történet, hiába klisék sora, ha egyszer mégis jó lett a mozi, csak ajánlani tudom.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s