Nagyító alatt : To Aru Majutsu no Index

Az iskolák városa, Gakuen Toshi. Ez a város a legfejlettebb technológiával rendelkezik. Ennek kizárólag egyetlen célja van, mégpedig a tanítás. A tudomány segítségével, itt különböző képességű emberek “születnek”, ők az esperek. Az összes itt tanuló diák közül, összesen 7 érte el a legmagasabb szintet, azaz az ötöst.

Főhősünk Kamijou Touma nullás szintű, vagyis nem rendelkezik semmilyen különleges adottsággal, illetve talán mégis. A jobb keze bármilyen természetfeletti erőt képes hatástalanítani, így meg tudja védeni magát ha szükséges. Azonban ennek is ára van, egész életében balszerencsére kárhoztatott és folyton üldözi, megkeserítve az életét ezzel.

Első nyári szünidei napján melyet iskolában kell töltenie, Touma hazaérve a tornácán, egy ájult fiatal apácát talál. Mint kiderül csak éhes, azért hagyta el az ereje. Elmondja, hogy üldözik a fejében található 103000 varázskönyv miatt, ami rossz kezekbe kerülve háborúhoz és pusztuláshoz vezethet. Persze  a fiú nem hisz neki, ám miután másnap elválnak, délután ismét rátalál a lakása előtt, de most súlyosan megsebesülve. Amint segíteni szeretne egy varázsló feltűnik és megtámadja, így kénytelen hinni az egészben és miután sikeresen megússzák a dolgot- a jobb kezének köszönhetően- ,megesküszik hogy minden áron meg fogja védeni a lányt, akit Indexnek hívnak.

Ha a műfaját nézzük, akkor akció-vígjáték, romantikus, drámai és fantasy elemekkel. Leginkább az akció részek mellett, a humor dominál, minden részben megtalálható és a legváratlanabb helyzetekben bukkan fel, vagy éppen átvált drámaira a szituáció.

A történet folyamatosnak mondható, de legalábbis időrendben követik egymást az események. Amit nagy hibának tartok az az, hogy a fő cselekményvonal megismerése után gyökeresen eltérnek az adott iránytól és valami teljesen másba kezdenek bele, ez nem lenne baj, de a cím Index-re vonatkozik és nem a mellékszereplőkre. Így olyan hatást kelt, mintha az egész elmesélhető lett volna 13 rész alatt is. A novellát nem olvastam, de olyan érzésem volt, hogy sokszor fillert nézek és ez a fajta lendületváltás nyomot hagy az élvezhetőségen. De, FONTOS kiemelnem, hogy ez csak nálam volt így, mert én egyben néztem meg az összes részt, nem hagytam ki napokat a különböző epizódok között, így én tülkön ülve vártam, hogy mi lesz már .. Ettől eltekintve, a Misaka Mikoto vonal nagyon bejött.

Kazuma Kamachi 2004-ben álmodta papírra a light novelt, ami 2010-ig bezárólag húsz kötetet és mini történetet foglal magába. A Kiyotaka Haimura illusztrálásában készült mű, az ASCII Media Works, Dengeki Bunko magazinjában jelenik meg.  2007-ben manga is készült belőle, ami a Monthly Shounen Gangan-ban jelenik meg.

A sorozatot a J.C. Staff animálta, amire egy szavam se lehet, mert rendesen odatették magukat látvány terén, színvonalasan dolgoztak. A 24 rész, az első hat kötet light novelt dolgozza fel, ami érezhető is azon, hogy nincs lezárva, sőt igazából most kezdene beindulni az egész.

A hangok terén nincs negatív élmény, minden szépen és tisztán szól és éppen annyira valósághű csak, amennyire lennie kell. A robbanások és egyéb hanghatások, zajok, háttérhangok mind megfelelőek. De minthogy ez egy 2008-as sorozat, ennyi elvárható tőle.

A zenét az I’ve Sound-os Iuchi Maiko szerezte. Összesen két opening és két ending dal van. Mindegyik remek munka.

Endingek:

Az aláfestés főleg a szimfonikus hangzásnak kedvez, de itt is éppúgy megtalálható a szintis és az elektronikus dallamvilág. Több olyan tétel is felhangzik, ami akár önállóan is megállja  a helyét, az animetől függetlenül.

A szinkron, a szokásos minőséget garantálja.  Érdemes kiemelni, Atsushi Abe-t (Touma), Rina Satou-t (Misaka Mikoto), Anri Katsu-t (Tsuchimikado), Shizuka Itou-t (Kanzaki), Kishô Taniyama-t (Stiyl Magnus), Nobuhiko Okamoto-t (Accelerator)

A grafika ütős lett. A CGI keveredése a rajzolt világgal, teljesen egyensúlyban van és ezen kívül, igen tetszetős is. A vizuális effektek nagyszerűen lettek megalkotva. A karakterdizájn is vonzó, a hátterek szépek, de a varázslatoknál, esper képességek használatánál látszik meg igazán, az hogy mennyire törődtek a megjelenítés kialakításánál.

Kifogást nem igazán találok,ami elriaszthat bárkit egy hasonszőrű sorozattól, de ebben az esetben minden – nem túl sok – negatív benyomás ellenére, a fantasztikus látványvilág, a szerethető karakterek és az amúgy jó sztori miatt is érdemes nekikezdeni.

Készült még, egy két részes Drama CD és egy mellék-ág sorozat, a Toaru Kagaku no Railgun manga és a hozzá kapcsolódó anime.

Összesítve : Aki szereti az ilyet, annak bátran ajánlom. MAL 8 pont

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s