Nagyító alatt : X Tv

x_k013

Az utolsó csata a Földért nemsokára kezdetét veszi, a jóslat szerint a Föld megmentésére két lehetőség van, az egyik az emberiség megmentése, a másik a természeté. Az emberiség megmentése hét pecsétőr, vagyis a hét Égsárkány feladata. Míg a természeté a hét angyal, vagyis a Földsárkányok. Az Égsárkányokat  a vak álomlátó Hinoto segíti, a Földsárkányokat pedig húga Kanoe.

Kamui a kulcsfigura at egészben, neki kell eldöntenie melyik oldalhoz csatlakozik, mert ezen múlik a Föld további sorsa. Ő azonban gyermekkora óta csak menekülni próbál a rá nehezedő nyomás elől és inkább csak elkerülni akarja az egészet, hogy megvédje barátait Fuma-t és húgát Kotori-t, akikkel gyerekként felnőtt, addig amíg el kellett költöznie. Évekkel később anyja halála után visszatér Tokioba, hogy a Szent kardot ellopja és messzire elvigye, ily módon megakadályozva a jóslat beteljesedését.

Azonban visszatértekor már a hét-hét harcos a városban van és a kard sikertelen visszaszerzése után, barátai megmentése érdekében oldalt kell választania, amikor végre megteszi és az Égsárkányokhoz csatlakozik, a másik oldal “Kamui”-a is felébred vele együtt. Ezzel kezdetét veszi a végső harc, de bárki bárkivel harcoljon és győzzön is, a jóslatban az is szerepel, hogy az Égsárkány Kamui keze által veszti életét a Földsárkány Kamui.

X-1999 - vol001 - 010-011

Az X manga Clamp munkája, a csapat tagjai akik részt vettek eme mű elkészítésében: Satsuki Igarashi, Ageha Ohkawa, Tsubaki Nekoi, és Mokona. A Monthly Asuka 1992 májusában közölte az első felzetet és 2003 márciusában pedig az utolsót – sajnos még ezzel együtt sincs lezárva a történet, jelenleg is fel van függesztve. A Kadokawa Shoten összegyűjtötte és publikálta a fejezeteket, az utolsó öttel együtt melyek nem voltak addig publikálva és tizennyolc kötetben kiadta. A rajzolás leginkább a női közönségnek készült shoujo mangás megjelenítéssel, de az erőszak a sok lényeges mondanivaló és az izgalmas cselekmény a legjobb seinen munkákat idézte. A képregény sokat merített Go Nagai és Kyokutei Bakin munkáiból.

A hatalmas sikernek köszönhetően több nyelvre is lefordították és több országban is kiadták, ennek köszönhetően 1996-ban végre készen állt arra is, hogy a moziba kerülhessen. Ez volt az X – 1999 movie, mely darkos külsejével, akció dús és drámai sztorijával a székekbe szögezte a nézőket és bár brutális volt, mégis nagyszerű és egyben egyedi is.

A X TV sorozatot  Yoshiaki Kawajiri (Ninja Scroll, Vampire Hunter D: Bloodlust) rendezte. A huszonnégy részes anime kevésbé volt véres – azért van ebben is –  mint a mozifilm, de ennek ellenére egyáltalán nem veszített a lényegéből, a tempójából és ami a fő a történetéből semmit, voltak eltérések a kettő között. Ezek nem csak a karaktereket érintették, hanem a befejezést is, mégis azt kell mondjam mindkettő rendkívül jól sikerült alkotás lett.

Műfaját tekintve egy fantasy akcióról van szó, drámával, romantikával, nagyon kevés humorral és rengeteg mondanivalóval, amin el lehet gondolkodni. A drámai rész nem annyira erős mint a movie esetében, de ez főleg annak tudható be, hogy itt jobban szét tudták bontani ezeket a jeleneteket és nem volt besűrűsödve, így nem vált annyira nyomasztóvá a hangulata.

A történet végig a kijelölt úton halad, visszaemlékezésekkel próbálták színesebbé és kerekebbé tenni azt, aminek főként az volt az értelme, hogy megismerhessük a szereplőket. Meglepetéseket és izgalommal teli fordulatot éppúgy tartalmaz mint drámait.

A karakterek kidolgozása a kinézet szempontjából is csillagos ötös, de a személyiségük még ennél is jobb. Nem lehet egyértelműen sem szeretni, sem utálni valakit csak azért mert az adott oldalhoz csatlakozott, vagy mert az egyénisége olyan amilyen. Épp ezen okból a kedvencek listája mindenkinél más, nálam favorit :  Sorata, Arashi, Subaru, Seiichiro, Yuto, Fuma, Seishiro, Kanoe, Sohi és Hien. De mint már mondtam ez mindenkinél más és más.

[large][AnimePaper]wallpapers_X-1999_kachiko(1.6)__THISRES__65921

Akkor most térjünk ki a hangzásra, mert mint más ilyen stílusnál itt is nagy szerepet játszik abban, hogy mennyi lesz az élményfaktor. Akár a mozifilmet, akár a sorozatot veszem alapul, mindkettő remekül teljesíti a rá bízott feladatot. A hangeffektek ütnek, a zajok szépen hallatszanak, kiváló munka.

A szinkron az 1996-os movienál elsőosztályú munka, A Kamuit és Fumát alakító Tomokazu Seki és Ken Narita nagyon ott van, de azt kell mondanom a szívemnek mégis a sorozat seiyuu gárdája a kedvesebb, ez talán azzal is magyarázható, hogy többet hallani bizonyos karaktereket. Ebből kifolyólag Junichi Suwabe (Fuma), Kenichi Suzumura (Kamui), Mitsuaki Madono (Sorata), Kaho Kouda (Kanoe), Ryoka Yuzuki (Arashi) kimagasló munkát végeztek. A többiekről sem szabad megfeledkezni, mert még a Kotori mamáját alakító Michiko Neya is éppúgy remekelt, akár mindenki más.

A zene mindig is hatalmas szerepet játszott abban, hogy egy adott jelenet alatt mennyire érzékenyülünk el, mennyire éljük magunkat az adott szituációba.  Naoki Sato szimfonikusaláfestése ezen bőven túltesz. A sokszor megkapó pillanatok sokkal jobban megérintenek minket, hála a zongorának és a klasszikus hangszerelésnek. A Sadame című szám, egyértelműen az animezene történelem fontos részévé vált és ha valakítől megkérdezed hogy látta az X-et, akkor ismerni fogja ezt a számot is.

Akárcsak a Ex dream című openinget

A grafika a régebbi és az új animált változatnál is hozza a kor színvonalát, sőt a sorozat megjelenítése sokkal szebb mint más korabeli animéé. Kevésbé sötét tónusú az ábrázolás mint a movie esetében és bár borongós melankolikus részeket éppúgy tartalmaz mint amaz, a tv-s változaté valamivel könnyedebb, de csak az ízléses keretek között, nem megy át át vidám színekkel telepakolt képekbe, de nincs is állandóan sötéttel tarkítva. A kettő kötött remekül megtalálta azt az utat, ami még a határon egyensúlyoz.

x_013x_003x_018x_004x_017x_028x_031x_045x_057x_108x_199x_233

Minden benne van, amiért egy hasonló kaliberű sztorit szeretni lehet. Tele van a padlás már  befejezett és befejezetlen fantasykkal, világmegmentéssel, megváltással, olyan csatákkal amiknek az átlag polgár nincs tudatában és stb, de szerencsére időről időre sikerül egy olyat alkotni, amit nehezen vagy egyáltalán nem lehet elfelejteni, ez is egy ilyen.

Készült még hozzá egy előzményeket feltáró OVA is, mely a Földsárkányok álomlátójának az egyik álma.

Valamint 1993 november 21-én három X-Japan-os music video jelent meg X² megnevezéssel, a “Silent Jealousy,” “Kurenai” és “Endless Rain” zenéjére a mangás slideshow képeket vetítve,  Shigeyuki Hayashi rendezésében.

Van Drama CD is X Character Files néven amit 1996 júliusában adott ki az Victor Entertainment. A hét audio drámát Nanase Ohkawa írta, és a sárkányok motivációit veszi górcső alá és ez sem jutott ki Japánból.

És még két játék : X: Unmei no Sentaku PlayStation-re jött ki 2002-ben a Bandai kiadásában. Verekedős stuff volt, de csak Japánban adták ki. És egy stratégiai kártyás game a X: Card of Fate szintén 2002-ben.

Összegzés: Mindenképpen nézős. MAL 10 pont.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s