Nagyító alatt : Végső állomás 1-2-3

fdp1b” ÉS NYILVÁN NEM AKARSZ BASZAKODNI MCDEADYVEL “


Azoknak akik eddig nem látták a régebbieket érdemes megkukkantani az előzeteseket , akik meg látták azok felidézhetik a történeteket és ami főbb a halálozásokat is. Elöljáróban annyit, hogy a sorozat – mert most már 4 résszel annak is hívhatjuk – az izgalomra és kiszámíthatatlanságra épít, emellett a korai részekben (1-2) remek színészekkel és forgatókönyvvel bírt.

Akkor jöjjön az első rész, aminek furcsa módon a címe :

Final Destination – Végső Állomás

final-destination

Történet : Alex Browning már akkor érezte, hogy valami nincs rendben, amikor még fel sem szállt a Párizsba tartó 180-as járatra. Amikor azonban a gépen ülve, a felszállás előtti pillanatokban víziója támad, és tisztán lejátszódik előtte, ahogyan a repülőgép felrobban, akkor már biztosan tudja, hogy valami szörnyűség fog történni. Pánikba esve próbálja osztálytársait leterelni a repülőről. A teljes káoszt elkerülendő Alexet és hat társát leszállítják a gépről. A csalódott és dühös csoport elkeseredetten nézi, ahogy a gép felszáll… majd hirtelen hatalmas tűzgolyóvá változva felrobban.

Habár Alex megérzése megmentette a többiek életét, mégsem tudják eldönteni, hogy hálásak legyenek-e neki, vagy inkább őt okolják a történtekért. Senki sem tudja mire vélni a dolgot. Alexet megbélyegzik, és kiközösítik, az FBI pedig minden lépését szemmel tartja. Az igazi rémálom pedig még csak most kezdődik. A baleset után nem sokkal különös körülmények között meghal az egyik túlélő, és a furcsa halálesetek ezzel még nem érnek véget. Alex hamarosan ráébred, hogy valahogy keresztül húzták a halál számításait, sorsukat azonban ők sem kerülhetik el sokáig. Hacsak, rá nem jönnek a “haláli” logikára, és meg nem próbálnak lépéselőnybe kerülni, a lelketlen és soha testet nem öltő végzettel szemben.

Stáb :

rendező: James Wong
író: Jeffrey Reddick
forgatókönyvíró: Jeffrey Reddick, Glen Morgan, James Wong
zeneszerző: Shirley Walker
operatőr: Robert McLachlan
vágó: James Coblentz

szereplő(k):
Devon Sawa (Alex Browning)
Ali Larter (Clear Rivers)
Kerr Smith (Carter Horton)
Kristen Cloke (Valerie Lewton)
Tony Todd (Bludworth)
Amanda Detmer (Terry Chaney)
Seann William Scott (Billy Hitchcock)

Megvalósítás : a fordulatos sztorinak és a folyton hirtelenül és váratlanul fellépő “haláli” részeknek köszönhetően , az eddigi összes részt veri, de csakis a történeti részben, újdonság volt ez akkoriban és ennek köszönhetően az is megnézte , aki amúgy nem szereti a horrort – nem is értem  miért nevezik sok helyen thrillernek, amíg valaki valamilyen testrészét nem önként adja oda a halálnak, addig igenis horrorról kell beszélni, és kell az a 18-as karika. A film több pontja kivételes hangulattal bír, de amikor megjelenik Tony Todd, akkor valahogy az összes szereplő játéka elhalványul, eszméletlen cool figura itt. Mindenképpen kiemelkedő és kötelező darab.

Final Destination 2 – Végső Állomás 2

final_destination_2_01

Történet: A halál szigorú terv szerint dolgozik. Akit kiszemel magának, az nem bújhat ki és nem bújhat el: búcsúznia kell az életétől. A tizenkilenc éves Kimberly különös véletlenek sorának köszönhetően megúszott egy borzasztó autószerencsétlenséget. Útitársai engedelmesen meghaltak, ő azonban túljárt a halál eszén. Sőt, ha ez nem volna elég, misztikus megérzései segítségével újabb életeket ment meg. De a halál nem szereti, ha játszanak vele. És a túlélők egymás után válnak különös, megmagyarázhatatlan balesetek áldozatává. A 180-as repülőjárat egykori utasai és Kimberly összefognak, hogy segítsenek másokon és megmentsék saját magukat De nem volt még ember, aki legyőzte volna, akit ők akarnak.

Stáb:

rendező: David R. Ellis
író: J. Mackye Gruber, Eric Bress, Jeffrey Reddick
forgatókönyvíró: J. Mackye Gruber, Eric Bress
operatőr: Gary Capo
díszlettervező: Louise Roper
jelmeztervező: Jori Woodman
zene: Shirley Walker, Alison Freebairn-Smith
producer: Warren Zide, Craig Perry
látványtervező: Michael S. Bolton
vágó: Eric A. Sears
szereplő(k):
Ali Larter (Clear Rivers)
Michael Landes (Thomas Burke)
A.J. Cook (Kimberly Corman)
Jonathan Cherry (Rory)
Alex Rae (Dano)
Keegan Connor Tracy (Kat)
Sarah Carter (Shania)

Megvalósítás: Itt a történet elveszik a vizualizáció okozta szórakozás miatt, értsd úgy, hogy itt nem a sztori a legjobb hanem a különböző halálesetek. Nem utolsósorban ebben a részben van, a leges legjobb baleset amit eddíg volt szerencsém látni hasonló alkotásokban. Olyan szintű kreativitást mutatnak fel ennél az epizódnál, amit azóta sem sikerült überelni, hozzátenném, azért a többi sem szégyenkezhet. A legjobb rész (Tony Todd pár percén kívül) a vége főcim előtti rész, az tényleg király lett.

Final Destination 3 – Végső Állomás 3

Final Destination 3

Történet : Az élet olyan, mint a hullámvasút: egyszer fel, egyszer le. De a Halál is olyan: ha egyszer lendületbe jön, nincs erő, amely megállíthatná. A középiskolás Wendy borzasztót álmodik: egy apró, véletlen baleset következtében kisiklik a hullámvasút, melyen a barátaival ül, a kocsik a mélybe zuhannak, és senki sem éli túl a balesetet. Wendy közbelépésének köszönhetően azonban megússzák, hogy a valóban bekövetkező baleset áldozataivá váljanak. De a Halál nem mond le arról, hogy magával vigye az arra kiszemelteket. Úgy tűnik, még sincs menekvés előle.

Stáb :

rendező: James Wong
forgatókönyvíró: James Wong, Glen Morgan, Jeffrey Reddick
zeneszerző: Shirley Walker
operatőr: Robert McLachlan
jelmeztervező: Gregory Mah
producer: Glen Morgan, Craig Perry, James Wong, Warren Zide
látványtervező: Mark S. Freeborn
vágó: Chris G. Willingham
szereplő(k):
Mary Elizabeth Winstead (Wendy Christensen)
Ryan Merriman (Kevin Fischer)
Kris Lemche (Ian McKinley)
Alexz Johnson (Erin Ulmer)
Sam Easton (Frankie Cheeks)
Chelan Simmons (Ashley Freund)
Jesse Moss (Jason Robert Wise)
Amanda Crew (Julie Christensen)
Gina Holden (Carrie Dreyer)
Texas Battle (Lewis Romero)
Crystal Lowe (Ashlyn Halperin)

Megvalósítás : Sajnos észrevehető a minőségi romlás, de még mindig nem annyira, hogy az a szórakozás rovására menjen, a színészi játék gyengébb, a halálozás kiszámíthatóbb és majdnem véresebb is. Mindezektől eltekintve, azonban egyáltalán nem egy rossz darabról van szó, az izgalmat és feszültséget továbbra is érezni lehet. Arról nem beszélve, hogy mindenképpen jobb, mint az esti elpusztul  a Föld filmek, vagy C és D kategóriájú akciómozik, amiket a tévé lead – tisztelet az igazán jó kivételeknek, amikből sajnos keveset adnak le és ritkán.

Tehát, lehet vitatkozni, hogy valaki szerint gyengült a sorozat, vagy mindegyik krva jó lett, vagy épppen mind szar, az igazság az, hogy még mindíg van spiritusz a filmekben és ha egyszer lesz ötödik rész, akkor kiderül, hogy a legutóbbi –  aminek a fantáziadús címe vetekszik a Fast and Furious 4-ik részével – menniyre lett sikeres. Nekem eddíg mindhárom bejött, az újat meg nemsokára megnézem.

Nagyító alatt : Végső állomás 1-2-3” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Az első két részt amikor haverokkal megnéztük, utánna sokáig figyeltük a “jeleket”. Néha vicces volt, néha nem annyira. Azért érdekes az emberi agy. Ha valamit bele akar látni a helyzetébe, az simán megy neki. Nekünk legalábbis sokszor tűnt úgy, hogy épp kicseleztük a Halált. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s