Nagyító alatt : Tengen Toppa Gurren Lagann

TengenToppaGurrenLagann

“ORE O DARE DA TO OMOTTE YAGARU!”


A távoli jövőben az emberek a föld alatt élnek városokban falvakban, elszigetelve egymástól, mélyen a földkéreg alatt, egyre lejjebb és lejjebb ásva. A 14 éves Simon egy Jiiha nevű faluban él, mióta szüleit elvesztette egyetlen igaz barátja – és a köztük lévő kötelék szinte testvéries – Kamina, akinek egyetlen célja, hogy kijusson a felszínre, mert az apja is oda ment és hiszi , hogy igaza van abban , hogy ott nincsenek se falak se korlátok.

Egy nap Simon hatalmas felfedezést tesz, egy arcot vesz észre fúrás közben, felfedezését rögtön megosztja Kaminaval, aki épp “büntiben” van. Elindulnak, de útközben hatalmas robaj közepette, a mennyezet beszakad és egy hatalmas valami leesik a faluba, majd rögtön pusztításba is kezd. Kamina látva a polgármester alkalmatlanságát, kiáll hogy megvédje a falusiakat, akik mind ezidáig lenézték őt. Mielőtt még megsérülhetne, egy fiatal lány feltűnik és megmenti, majd Simon odamegy az arc-hoz és beindítja. A kis gép egy Gunmen és segítségével, nem csak legyőzik a szörnyet – ami egyébként szintén egy Gunmen – , hanem ki is jutnak a felszínre.

A lány neve Yoko és egy másik faluból való. Ő és a többiek rákényszerültek, hogy elhagyják otthonukat és hogy harcba szálljanak a gunmenekkel és azokkal akik őket irányítják, vagyis a Beastmenekkel.

Miután Kamináék szemügyre veszik, a terepet, másik három gunmen megtámadja őket, de Yoko és a falusiak, no meg Lagann – Kamina így nevezte el Simon gunmenjét – segítségével győzelmet aratnak, de nem nyugodhatnak, mert még sok csata vár rájuk, mire az emberiség végre nem lesz veszélyben.

TTGL11

A Tengen Toppa Gurren Lagann egy Japán mecha anime televízió sorozat, amit a Gainax készített, együttműködve az Aniplexel and Konamival. A huszonhét részt a TV Tokyo sugározta 2007 April 1 és  Szeptember 30 között. A rendező Imaishi Hiroyuki , az író pedíg a veteránnak számító Nakashima Kazuki . Az anime több díjat is nyert a  Tokyo International Anime Fair és a Animation Kobe valamint a Japan Media Arts Festivals -on.

A mangaváltozat ugyanabban a hónapban készült el, mint a sorozat, csak kicsit később április 27-én. Először a  MediaWorks lapja , a Dengeki Comic Gao! adta ki, de aztán átváltottak az ASCII Media Works‘ manga magazinjára a Dengeki Daiohra 2008  április 21-én. Az illusztrátor Kotaro Mori volt, a sztorit, meg ugyabár a Gainax szállította.

ee

A light novel sorozatot Sunayama Kurasumi és Nakashima Kazuki története alapján, Shinagawa Hiroki illusztrálta és a Shogakukan publikálta.

Volt videójáték is belőle, ai a sorozaton alapult és Nintendo DS-re jött ki még 2007 októberében és különlegességként tartalmazott egy specialis részt a sorozatból.

622087-tengen_toppa_gurren_lagann_ds_large

Az anime műfajilag egy sci-fi akció, amiben igen nagy szerepet játszik a drámai vonulat, ami nem csak abban merül ki, hogy mi történik kivel, hanem abban is, hogy az egész helyzet miért alakult ki, vajon az emberek viselkedése mennyire tükrözi a bennük lévő félelmet és végső mentsvárként fel lehet e áldozni embereket azért, hogy a teóriánk igaznak bizonyuljon, vagy azért mert valaki szerint ez így helyes. Van e jogunk élni ebben a világban, ránk jelentenek fenyegetést, vagy mi jelentünk másokra, esetleg magunkra. Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel találkozhat a néző ha úgy dönt belevág. De nem kell megijedni, mert mindezt olyan stílusosan teszi, hogy nehéz nem élvezni amikor éppen egy hatalmas akcióorkán kellős közepén, elgondolkodtató dolgokkal szembesülhetünk. És hogy ne legyen túl egysíkú , megtűzdelték nagyon szépen összeválogatott poénrengeteggel is, így kellően szórakoztató elegyet alakítva ki mind a harca vágyóknak, mind azoknak akik csak ki akarnak kapcsolni egy kicsit.

A történet folyamatos, semmi nem történik ok nélkül, még ha van is üresjárat benne, később az is értelmet nyer. Fordulatokban és meglepetésekben gazdag, sosem tudhatod mire számíthatsz.

A hangzás kiváló, remekül eltalált effektek és zajok bizonyítják, a TTGL profizmusát, amikor egy kellően hangulatos fight közben, amikor a támadás közepén történik valami megrázó, vagy sokkoló, vagy éppen meglepő és az alatta felordító hang megszólal és mi a fotelben – vagy kanapéban, vagy ami van – hátradőlve élvezkedünk rajta, akkor van az a pillanat, hogy igen ez tényleg királyul szól.

A szinkronra nem hogy panasz nem lehet, hanem még dicsőíteni is kell, annyira isteni lett. Konishi Katsuyuki mint Kanima, Hiyama Nobuyuki mint Viral, vagy Kakihara Tetsuya Simon és Taniyama Kishô szerepében, az animetörténelem felejthetetlen alakításai közé léptek be. A többi seiyuu is maradéktalanul hozta azt amit elvártak tőlük, sőt némelyik még többet is.

A zene csak fokozza azt az élményt amikor egy komplett flottát lenyomnak és feltűnik valami gigászibb és erősebb, akkor szólalnak meg azok a dallamok, amik nem mennek ki a fejemből. Mellesleg ez Iwasaki Taku érdeme is, aki nem csak pörgős részeket kreált, hanem igen kellemes és megindító ritmusokat is. Ehhez a műhöz az aláfestő zene tökéletes.

Hallgassatok bele

51By2IRJNsL._SL500_AA240_

vagy szerezzétek be itt és itt.

A grafika egyszerűen pazar, hatalmas színkavalkád található benne, sokszor képregényes formát öltve, de nem csak ebben tér el a megszokottól. A szokásos formák, főleg az emberek is különböznek az átlagtól, a megjelenítés tükrözi, magát a stílust is, és amir már kellőképpen elborult egy jelent, az meglátszik a rajzoláson is. Néhol nagyon szépre sikerült, néhol nagyon különlegesre, de mindenképpen unikum és kilóg a sorból, vannak akiknek ez a látvány furcsa lesz, vagy nem fog bejönni, ez ízlés dolga, nekem hamar megtetszett és könnyen megszoktam. A hátterek úgy jelennek meg akár az állóképek, össze lehet téveszteni egy papírlapra készült képpel is, fantasztikus.

maiking_break-through_gurren-lagann_001maiking_break-through_gurren-lagann_012maiking_break-through_gurren-lagann_015maiking_break-through_gurren-lagann_017maiking_break-through_gurren-lagann_038maiking_break-through_gurren-lagann_040maiking_break-through_gurren-lagann_051maiking_break-through_gurren-lagann_053simon1024fe1maiking_break-through_gurren-lagann_003TTGL12vlcsnap-181623Tengen_Toppa_Gurren-Lagannttgl13mm6Tengen_Toppa_Gurren_Lagann_by_Edward_Elric_ADD

A shounen, illetve shounen-fight animeknél megszokás hogy a szereplők nevet adjanak a támadásaiknak, vagy éppen hatalmas monológokat szavaljanak mielőtt összekapcsolódnak másokkal, vagy mielőtt megindítják a rohamot. A TTGL erre is rátesz a lapáttal, sokszor főleg a közép tájéktól, már olyan kombinált nevek hangzanak el, hogy nem győzzük kapkodni a fejünket és fülelni, hogy észben tartsuk. Ez igaz arra is, hogy egy pillanat alatt gondolják és mondák ki azokat, ahogy az sem meglepő, hogy a harci szellem elég egy mecha vezetéséhez, erre is láttunk már pár példát ugye.

Ahogy a karakterek is ismerősek lehetnek, más sorozatokból, dehát hogyan viselkedjen az ember, ha folyton el akarják pusztítani, van aki jófiúként, van idiótaként, van aki mindenbe belekötök alakként és még sok ilyen, nem érdemes összefüggés vagy hasonlóságot keresni más művek, más alakjaival, mert ha úgy tűnik is hogy ismerősek, később kiderülhet, hogy annyira azért mégsem.

Összesítve : Egy minden tekintetben letaglózó science-fiction akció anime MAL 10 pont

Nagyító alatt : Tengen Toppa Gurren Lagann” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s