Nagyító alatt : Ao no 6-gou

bluesubmarine01

A közeli jövőben a sarki jég megolvadt és ennek köszönhetően, a Föld nagy részét ellepte a víz. Akik mégis túlélték nyomorúságos körülmények között tengődnek a romokban illetve alatta. Mindennapi életüket még nehezebbé teszi az a tény, hogy háború dúl.

Az ellenség egy ismeretlen faj tagjai, amiket egy különc és zseniális tudós Dr. Zorndyke alkotott meg, hogy békét hozzanak a világra és ez addig nem lehetséges amíg élnek emberek a világon.

A Kék 6-os tengeralattjáró egyik tisztjének jut a feladat, hogy visszacsábítsa a fedélzetre Hayami Tetsu-t akinek a képességei elengedhetetlenek ahhoz, hogy megnyerjék a háborút. Legalábbis a kapitány így gondolja, ezért a szerencsés feladatot Mayumi Kino zászlós kapja meg, aki nem jár sikerrel.

Azonban mielőtt elhagyná a szárazföldet, a várost megtámadják a Vörösek – így hívják az ellent – és kis híján porig rombolják azt, de Hayami megmenti Kino-t és a várost is, valamint az egyik idegen pilótát is elengedi és visszatér a Kék 6-ra.

range-murata-blue-submarine-no-6_000131

Elsőnek mangaként debütált, Satoru Ozawa munkája és a Shogakukan publikálta 1997 és 2000 között. Összesen három kötetet ért meg.

Tv-be nem került ellenben OVA-ként kiadták a  Gonzo munkájaként, a Bandai Channel égisze alatt. A négy részes anime 1998-ban jelent meg és a rendezést három ember vállalta el, igazából Mahiro Maeda és Toru Fukushi mellett említésre méltó a harmadik név. Pontosabban Masahiro Ozawa, akiről nem tudom csak névrokona-e az írónak, vagy családtag.

Műfaja erősen sci-fi dráma, a posztapokaliptikus jövő most valahogy máshogy néz ki, mint azt a legtöbben megszoktuk, habár itt is ugyanaz a cél, mint bármikor, minden áron életben maradni. Ugyanakkor ez egy merőben érdekes szituáció, ugyanakkor félelmetes és – eltekintve a mutáns vizilényektől – el lehet képzelni azt, hogy mi is a részesei vagyunk, illetőleg leszünk.

A történet a rövidsége miatt nem távolodik el a fő cselekmény száltól, végig irányban marad és ha drasztikus fordulatok nem is lesznek, mindenképpen lesz meglepetésben része a nézőnek.

Blue2a

A hangok pontosan olyanok amilyeneknek lenniük kell, minden élethűen adja vissza a környzetet és az abban élő embereket.

Ebből adódóan a szinkron nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire azonosulunk egyes szereplővel, vagy éppenséggel szimpatizálunk-e vele.  A főbb szerepekből kitűnik a Hayami-t alakító Hozumi Gôda és Yukana, aki pedíg Kino szerepében tetszeleg. A harmadik kedvencemnek nincs szinronhangja, mert csak állati hangokat képes kiadni. (Mutio)

A zene első nézésre nekem igen furán hatott egy sci-fi-nél, főleg az akciójelenetek alatt, de végül is meg lehet szokni és később élvezni is. Főként jazzes elemekte vonultat fel a szerő és sokszor olyan érzése lehet a nézőnek, mintha egy jam sessiont hallgatna.  Nem mellesleg az előadó THE THRILL és fantasztikus a zenéje, még akkor is ha nemigazán illik bele, külön gyönyörűen szól.

https://i0.wp.com/www.mganime.com/T0065.jpg

A komplett tracklist :

  • Első lemez

Szám és cím

Rész

Mikor hallani?

1. 青の覚醒

2

Opening , második rész; Szellemhajó vész

2. 006~潜航

1

Umigumo megtámadja a  Tokyo kikötőt

3. 暗闇に気をつけろ

2

A szellemhajó megtámadja a Blue Dome -t (Heavy Jazz)

4. 波紋

1

A dal ami Hayami rádiójából szól. Egyébként  Marcello’témája a  BS6: Antarctica-ból

5. 哀愁のサブマリナー

Nincs

Az OVA-ban nincs benne ; BS6: Antarctica-ból van

6. グランパス

1

Kino & Hayami VS Umigumo-k

7. 深海魚

Passz

Ezt sem hallottam (de lehet nem tudom jól)

8. 006~進撃

1

Blue 6 harca a  Musucaval (Heavy Jazz)

9. みなそこに眠れ

End

Ending zene (Minasoko), teljes verzió

  • Második lemez

Szám és cím

Rész

Mikor hallani

D/L

1. 青の作戦

4

A nagy harc témája; Blue 6 és Kino & Hayami vs ellenség (Heavy Jazz)

Click

2. 汚れた手

4

Verg elpusztítja a Blue 1-t, a negyedik rész eleje

3. 006~侵攻

Passz

Nem tudom

4. ちぎれた浮標

Passz

Nem tudom

5. 海獣

2 és 3

Zorndyke Blue Dome beszéde alatt; amikor Mutio Hayami mellé ül

6. のろわれたロンド

Passz

Nem tudom

7. Pole Shift

4

Amikor Zorndyke bemutatja a Poleshift eszközt

8. 南へ

4

Amior Zorndyke  Hayami & Kino átvezeti a dzsungelen a Poleshift eszközig

9. 006~彷徨

4

Kino hargja Zorndyke iránt

10. Blue Bloom

4

Hayami & Mutio a Musuca-én utaznak

11. レクイエム

3

Amikor a Blue 6 megtámadja a Musuca-t

12. みなわに還れ

4

Verg konfrontációja Hayami & Kino-val

13. みなそこに眠れ (short)

All

Ending zene (Minasoko), Rövid változat

Itt meg is hallgathatjátok, illetve itt le is kaphatjátok

A karaktereket elnézve igen érdekes dologgal szembesülhetünk, ez pedig az hogy senki sem rossz. Mindenkinek megvan a maga oka, a maga története arra, miért lett ilyen. Mindkét félnél ott az igazság és szerintük jogos az amit tesznek, vagy tettek a múltban. Mégis a nagy tömegből kilóg egy szereplő, aki egy a Zorndyke által a világra hozott lényekből. Felismeri azt, hogy amit eddig hitt, nem maradéktalanul igaz. Ebből adódóan felvetődik egy másik téma, ami a változást hozza magával minden téren.

A grafikával szemben már vannak fentartásaim, érződik rajta, hogy a komputeranimáció még gyerekcipőben van és  a sok CGI sajnos nem tesz jót a látványvilágnak – legalábbis sztem. Ezen kívül viszont az ábrázolás nagyon szép, csak dicsérni lehet, az akkori viszonyokhoz képest is szemet gyönyörködtető.

768193979_329ba5aa92769051896_469a7e455e769051900_c2e688eb54B13aB20ablue1blue2blue3blue_submarine_no_6_001blue_submarine_no_6_003vlcsnap-6584748blue_submarine_no_6_005B27abluesub6ix4
Egyik kedvenc tudományos-fantasztikus animem, ha a mai technikával készült volna, és hozzá illőbb filmzenével,akkor lehengerlő lenne minden tekintetben és sokkal többen ismernék.

Összesítve : Egy alap,  MAL 8 pont

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s