Nagyító alatt : A.D. Police Files és A.D. Police

b0002j4x3y.01.lzzzzzzz

“A TREND ural mindent. Él és lélegzik. Ha nem követed, SENKI sem vagy.
Vegyél menő cuccokat! Járj a legmenőbb kocsikkal! Turbózd fel magad! Ne csak kívül, belül is.
Használd a technikát. Légy te a technika. Egyesülj vele. A húsod csak akadályoz a tökéletesség elérésében, hát rajta! Szabadulj meg tőle!
Ha nem Te vagy a leghalálosabb ragadozó, valaki téged is levadász.”


Történet : A jövőben az ember végre képes áthágni a korlátokat, legyőzni a legyőzhetetlent, megnövelni élettartamát, hála a mechanikus implantoknak és  annak a képességnek, hogy megszabadulunk mindentől, ha a célunk azt diktálja , akár önnön testünktől is. Ily módon a legtöbben már nem is nevezhetnék magukat embernek, hiszen jóval több fém van bennük, mint csont, hús és vér.

De mi van akkor, ha az ember és gép egyesülve mégsem olyan lesz mint amire számítanánk, mi van akkor ha a hétköznapi emberekből gyilkoló szörnyetegek lesznek és az egyetlen közös jellemzőjük, az az, hogy mindegyikük átesett azon a beavatkozáson.

Az orvosok és cégek érdektelenek a problémával szemben, nekik csak a haszon a fontos. De a megmaradt normális lakosság számára ez igen is fontos, éppen ezért hogy megvédjék őket a rendőrség létrehoz egy különleges alakulatot ami függetlenül működik és céljuk a megvadult androidok megfékezése, illetve elpusztítása.

Ehhez az egységhez kerül át Leon McNichol és még nem is sejti milyen megpróbáltatások árán lesz ifjú kezdőből, rutinos vérbeli zsaru, aki a Boomereket levadássza.

takezaki_tony_ad_police

Tony Takezaki kultikus mangája 1989-ben látott napvilágot és mindössze egy kötet számlál. A Byakuya Shobo publikálásában jelent meg és groteszk és komor világával hamar megnyerte az olvasókat.

Ennek köszönhetően már 1990-ben elkészült az animeváltozata egy 3 részes OVA képében.  Az ARTMIC Studios és a AIC közös munkáját Ueda Hidehito , Nishimori Akira és  Ikegami Takamasa rendezte.  Három epizód, három rendező.

A műfaja főként az akció, sci-fi és dráma keveréke, erős cyberpunk beütéssel. Ugyan található benne több olyan rész, ami akkori szemmel horrorisztikusnak hatott, a mai filmeken felnőtt ifjúságnak ez nem lesz annyira durva.

A történet lebilincselő és érdekes, fordulatokat nagyon nem is tartalmaz, de lesz jó pár olyan rész, ami meglepetésként érheti az embert. A rövidsége ellenére igen összetett sztorival rendelkezik, nem lassul be és végig izgalmas marad.

Itt nem áll meg Leon, vagy az A.D. Police kalandja, mert készült még egy A.D. Police: To Protect and Serve (アドバンスドポリス, Adobansudo Porisu) című 12 részes sorozat is, ami a várttal megegyezően, ugyanolyan brutális mint az OVA.

Történet : Miután Tokió kis híján teljesen lerombolódott a Genom nevű multinacionális vállalat  újjáépíti a Boomerek (robotok, android szerű mechák, stb) segítségével immár Genom City néven és mivel ők az egyedüliek akik a robotok gyártásával foglalkoznak hatalmilag is megerősödtek.

A Boomerek azonban meghibásodhatnak és őrjöngő gyilkológépekké válhatnak, ezért aztán létrehozták az A.D Police-t ( Advanced Police), hogy megóvja a lakosságot az íjmódon veszélyt jelentő gépektől.

Ebben az osztagban dolgozik Kenji, aki az egyik bevetés alkalmával elveszítette a társát és nem is az első volt a sorban, eléggé sűrűn történik vele ilyen. Éppen ezért bizalmatlankodva áll hozzá az újhoz, Hanshoz. De vele is összebarátkozik később és együtt veszik fel a harcot azzal alvilági szervezettel, akik nem hivatalos Boomereket gyártanak, amik még annyira sem biztonságosak, mint a Genom Corp. által gyártottak.

Annyi különbség van csupán, hogy több lazább résszel is rendelkezik, így nem lesz monoton az egymás után következő egyes véres jelenetsor. De ott vannak  még a Bubblegum sorozatok is, így elmondhatjuk, hogy eléggé szerteágazó univerzummal rendelkezik ez a mű.

517K08J05KL._SL500bgcrashindexDMCHBX1 Brick.inddparasite-dolls-capa3

A hangok, a kornak megfelelő színvonalat tükrözik és mindezekkel is igen élvezhető elegyet alkot.

A szinkron szokás szerint kiváló, a régebbi animeknel ráadásul felfigyeltem sokszor szebben szólnak a seiyuu-k mint az újabbakban. Több kiváló tehetség is felsorakozik a stábban : Furukawa Toshio (Leon), Suzuki Kiyonobu (Hyde), Shinohara Emi (Venessa). Aztán itt vannak a sorozatban levők is, Chiba Susumu (Kenji) és Yamazaki Takumi (Hans),valamint Kawasumi Ayako (Kyoko).

A zenére az a jellemző ami az OVA-kra is, ez pedig az elektronikus szintetizátoros hangzásvilág, akárcsak a többi régebbinél.

 

A grafikától nem szabad megijedni, ez teljesen tükrözi az akkori színvonalat, mindent kézzel rajzoltak meg és ez meg is látszik a legapróbb részletekig kidolgozott látványvilág, ami tökélesen visszaadja azt az időt amiben azok az meberek élnek. Realistán és fájdalmasan mutatva be az elgépiesedett társadalmat, nagyvállalatok kezében levő városok lakosságát és a mindennapi életüket. Ha hozzászoksz akkor fantasztikus élménnyel gyarapodsz.

adp4adp5adp7adp8adp9adp11adp12ad_police_001ad_police_002ad_police_006ad_police_003Vajon az ember meddíg maradhat ember, egyáltalán ki dönti el, hogy ember vagy gép-e valaki és hogy veszélyes, avagy nem. Ez a műfaj mindig is tartogatott remek történeteket, ez is egy közülük.

Összesítve : Nagyon jó cyberpunk sci-fi klasszikusok. MAL 9 pont

És a sorozaté :

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s