Nagyító alatt : Seto No Hanayome

1245807276-Seto no Hanayome

Michishio Nagasaumi szüleivel elutazik a rég nem látott nagyanyjához nyaralni, a Seto tengerhez. Apja unszolására elkíséri a partra és, hogy bebizonyítsa neki, hogy tud úszni, bemegy a a vízbe.  A valóság azonban az, hogy nem tud, épp ezért el is kezd fuldoklani, majd pedig alámerül, de még mielőtt megfulladna megmenti egy sellő.

Délután elmeséli a történetet a többieknek, akik persze érthető okokból nem hisznek neki. Nem sokkal később feltűnik egy Seto San nevű lány, aki Nagasumi felesége akar lenni, de még mielőtt bárki felfoghatná mi történik, a lány családja magával viszi őket a tenger aljára.

Mikor Nagasumi magához tér rájön, hogy leendő rokonsága egy gengszterfamília.   A  család feje Seto Gozaburo és neje Ren elmondják, ha valaki megtudja a  sellők titkát, akkor a sellőnek meg kell halnia, valamint annak is aki tud a kilétéről és ezért választották inkább a házasságot. Történik egy és más, míg végül a fiú megkéri a San kezét az apjától, aki inkább tűnik egy vérengző maffiavezérnek, mint kedves apósjelöltnek.

Végül összeköltöznek, de nincs nyugtuk mert San apukája nem nézi jó szemmel, hogy valaki elveszi az aranyos kislányát tőle és mindig történik valami, sosem unatkoznak, de eközben sok baráttal gazdagodnak és közelebb kerülnek egymáshoz.

Seto_no_Hanayome_v02_146Seto_no_Hanayome_v02_153

Először manga formában látott napvilágot Kimura Tahiko készítésében, aki 2002 óta rajzolja az újabb fejezeteket és még nincs is vége. A Monthly Gangan WING jelentette meg egészen 2009-ig, amikor is a még befejezetlen mű a Monthly Gangan Joker -ben lett tovább publikálva.

Az animet Kishi Seiji rendezte, aki többek között a Magikano-n és a Ragnarok – The Animation-on is dolgozzott már. Így volt már rutinja a romantikus vígjáték és a fantáziafilmek terén is. A sorozatot a Gonzo vette a szárnyai alá, ami már önmagában megelőlegezi a rajongók bizalmát. De mellettük volt még az AIC és az avex mode is. Egyelőre 26 részes lett de készült mellé egy két részes OVA is és valószínűleg még folytatják, de nem akarom elkiabálni.

snapshot20070408152652

A műfajmeghatározás elég bonyolult, mert bár romantikus vígjátékkal van dolgunk, ez elég sokszor háttérbe szorul a drámának, a science-fictionek, a fantasynak, az akciónak, a szuperképességeknek és a paródiának köszönhetően. Igen, ez egy vicces sori, de ezen bőven túltesz. Nem csak egyszerűen, a legismertebb animejelenteket nézhetjük újra más tálalásban, nem csak a legismertebb sorozatok köszönnek vissza, hanem a filmek is. Bizony, olyan szintű humorkelléktárral rendelkezik, amivel csak nagyon kevés anime, a valóságtól elrugaszkodó poénokat még megfejelik a kedvenc moziélményeinkkel is.

A történet összefüggő egész, de a folytonosság nem kihívó. Klisés? Igen. Rengetegszer feltűnő jelenetek – gondoljunk csak a szerelmi háromszög felállásra, ami persze még kibővül, az iskolai kirándulásra stb. – ismerős helyzetek, előre kiszámítható cselekménymenet és mégis szórakoztat. Ennek oka, az hogy nem minden látható előre, még a rutinos animenéző is meglepődhet párszor és ha ez nem lenne elég, akkor az arcába tolnak még  egy nagyadagnyi baromságot, amitől végképp leesik a röhögéstől onnan ahol éppen van.

SNHep26044

A karakterek valami fantasztikusak, ennyi őrültet és különálló egyéniséget rég nem láttam, egy rövidebb sorozatban. Van, tipikus animefőhős, sellő, rendőrnek készülő erkölcsrendész, idol, maffiózók, és seregnyi mellékszereplő.

Térjünk is ki a szereplőkre :

 • Michishio Nagasumi : átlagos főhős, kedves, mindenkinek segít és nem tud dönteni
 • Seto San : határozott, ügyetlen lány, sokan rajonganak érte és végtelenül bátor
 • Seto Gozaburo : félelmetes, rettegnek tőle, imádja a lányát és az egyetlen aki képes bánni vele az a felesége
 • Seto Ren : kedves, mindenre képes és senki nem tud nemet mondani neki
 • Masa : állandóan napszemüvegben jár és afro hajban, semmitől sem fél, és segít  ahol tud
 • Maki : San testőre, aki folyton Nagasumival akar kiszúrni  – illetve leszúrni
 • Shark Fujishiro : egy cápa, egyébként igen megnyerő alak
 • Edomae Luna : San gyerekkori barátja és örök riválisa
 • Luna Papa : őt látni kell, hatalmas fickó
 • Zenigata Mawari : Nagasumi gyerekkori barátja és rendőrnek készül
 • Hideyoshi Sarutobi : másnéven Saru, Nagasumi legjobb barátja és egy hatalmas perverz, mindíg az erősebbet szolgálja
 • Osztályelnök : neve ismeretlen, állandóan bizonytalan az érzéseiben
 • Mikawa Kai : egy gazdag fiú aki Sanba szerelmes és nem bírja a napfényt
 • Shiranui Akeno : a sorozat második felében tűnik fel, felügyelő aki eldönti, ki alkalmas arra, hogy az emberek között éljen

Vannak még bőven, de mindre nem térek ki egyenként, a leírásuk nem tükrözi a viselkedésüket, azt tényleg látni kell.

SNHep26023

Hangzás tekintetében csillagos ötöst kell adnom, mert a szokásos slice of life és school life elemeken kívül rengeteg effekt vonul fel és ráadásul, kíválóan szólnak. A zajok, háttérzörejek, és minden hang ami csak hallható pontosan betölti a szerepét és az élvezeti faktort is sikerrel megnöveli.

A zene az átlagos szintis dallamokból és kis zongorából állna, ha nem lennének benne komolyzenei elemek és gitáros, egy két helyen rockosabb ritmusok. Ezek megadják a kellő a lökést ahhoz, hogy az elénk vetített képek még inkább életre keljenek. Néhány eltéréstől eltekintve igazán remek kis OST-ot csinált Takanashi Yasuharu, akinek a neve sokaknak ismerősen csenghet, de aki mégsem hallott róla annak mondanám, Naruto Shippuden, Eyeshield 21, Hell Girl. Akit érdekel innen beszerzheti. Az op és 2 ending is “ponjó”.

A szinkron megint osztályon felüli, a seiyuuk olyan minőségi munkát végeztek, hogy azt hinnénk, ezeket a szerepeket külön nekik találták ki. Nagyon sok olyan rész volt, ahol az ő szinkronhangjuknak köszönhetően szakadtra röhögtem magam. Külön kiemelnék néhányat közülük akik mindenképpen érdemesek a figyelemre :

Egyszóval páratlan játékot produkáltak, de ez nem azt jelenti, hogy a többiek kevésbé tehetségesek, vagy nem élték be bele magukat.

grafika több részre osztható. Az egyik a normál hétköznapi élet ábrázolása. Ez főleg a nyugodt békés képekben merül ki, itt-ott vidámabb rajzolással, amolyan school life megjelenítés, amiben semmi kivetni való nincs, mert jó lett. A másik a tengeri élet, ez szintén kiváló munka, a kékes árnyalatok és tengervíz gyönyörűen fest. Ezen kívül nem szabad megfeledkezni, a szokásos drámai képekről sem, amit főleg az intenzív színhasználat, főként vöröses keverék jellemez. És elérkeztünk a legfőbb rajzolási elemekhez, ami a fizika törvényeit meghazudtoló jeleneteknél köszön vissza. Legyen szó, akár egy háborúról, akár egy kihalt sivatagról, robbanásról, óriás lényekről, filmmontázsakról és eget verő poénrengetegről, mindenhol megállja a helyét. A megjelenítés egyszerűen fantasztikus lett, le a kalappal nagyon tetszetős. A vidámabb részeknél a chibis kinézet mellett az eltorzult, talán karikatúrákra hajazó képi világ, míg a szomorkásabb és komolyabbaknál, pedig a végsőkig kiélesedett és minden részletre kiterjedő arcvonások a jellemzőek.

24snapshot20070408151743snapshot20070408152542snapshot20070408152953snapshot20070408153130snapshot20070516222600snapshot20070531203726snapshot20070531205312SNHep26017SNHep26063SNHep26082SNHep26092

Láttunk már hasonlót és fogunk is, de ennyire vicces és eredeti történet még nem nagyon fordult meg nálam, mindenképpen az élen van a helye és benne van a filmtörténelem egyik legnagyobb kulcspillanata, amikor még a fapofa is akkorát nevet, hogy az utca végén hallani lehet majd. Ha hasonlítani akarnám a vicc faktort akkor a School Rumble lenne a párja.

Összesítve : Mindenkinek ajánlható, igazi top szórakozás. MAL 10 pont.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s