Nagyító alatt : Appaloosa – A törvényen kívüli város

appaloosa_movie_poster1

Virgil Cole és Everett Hitch nagyon régóta szolgálják a törvényt. Legújabb munkájuk során Appaloosaban akad dolguk. Felbérelték őket, hogy derítsék ki, ki ölte meg Jack Bell-t – a korábbi rendőrbírót – és két másik emberét. Habár valószínűnek tűnik, hogy Randall Bragg, egy banda fönőke vagy valamelyik embere a felelős érte.

De más változás is történik. Egy nő költözik a városba és Virgil-nek már az elején megakad rajta a szeme, majd össze is jön vele, megtervezik a közös jövőt, stb, de minden megváltozik mikor előkerül egy tanu.

ed_harris_in_appaloosa_wallpaper_3_800

Ed Harris nem ma kezdte a szakmát, rengeteg sikeres film áll mögötte, mind rendezőként ( Pollock ), mind színészként ( Rock, Apollo 13, The Abyss, The Enemy of the Gates … ). Ezt a filmet rendezőként, társforgatókönyvíróként és színészként is jegyzi.

Virgil Cole szerepét neki találták ki, annyira jó a szerepben, hogy már fáj. Az elegancia ami átjárja, a szóhasználata, a feledékenysége, a profizmusa mind egy teljesen egyedi karaktert formálnak meg, felejthetetlen alakítás.

viggo_mortensen_in_appaloosa_wallpaper_2_800

Viggo Mortensen nem elöször dolgozik Ed Harris-szel, elöző munkájuk a History of Violence volt. Sajnos sokan nem emlékeznek a Gyűrűk Ura előtti időkről rá, pedíg sok filmben feltünt. Ott volt a 28-napban, a Daylight-ban, A Perfect Murder-ban, Crimson Tide, G.I Jane … stb-ben, egyszóval neki is igen hosszú a szinészi pályája.

Everett Hitch szerepe annyira jól áll neki, hogy néha úgy tűnik, ő maga Everett Hitch. Amikor elöször megnéztem, hogy néz ki majd a filmben, kétségeim voltak, de tévedtem, nagyszerűen hozta a figurát.

jeremy_irons_in_appaloosa_wallpaper_4_800

Jeremy Irons, hát igen az ő színészi képességét sem lehet vitatni, eddígi filmjei – mint a Vasálarcos, Mennyei Királyság, Az élet mindig drága, Az időgép … – , erre mind bizonyítékul szolgálnak.

Randall Bragg szerepében, pedíg egy végtelenül gátlástalan, öntörvényű és művelt emberként ismerjük meg. Hidegvérű gyilkos, de emellett inteligens is.

wallpaper_s_renee

Renée Zellweger mindíg is jó színésznő volt, ez meglátszott akkor is amikor a Jerry Maguire-ban játszott, amikor a Chicago-ban vagy a Hideghegyben, amiért egyébként Oscart is kapott.

Allison French-ként, egy döntésképtelen nőt ismerhetünk meg, aki a hűség fogalmát nem ismeri, nem törődik másokkal, a lényeg, hogy ő biztonságban és jó helyen legyen. Ha a készítőknek az volt a céljuk, hogy ne szimpatizáljak vele, akkor összejött, nem bírtam megkedvelni sehogy sem.

De a színészek mind kitettek magukért, és több westerfilmes nevet is találunk köztük – mint pl  Luce Rains. De megtalálható Lance Henriksen, aki élő filmtörténeti legenda – bár itt már nagyon öregnek néz ki -, vagy Rex Linn, aki szintén nem kezdő.

A látvány egy tipikus vadnyugati helyszín, annak minden elemével. Ami csak kellhet az mind megtalálható és hiteles.

A hangzás visszaadja a hangulatot, a fegyverropogás, a kocsmában a fapadlón megcsörrenő sarkantyúk hangja és az emberek beszéde, mind egy olyan képet festenek le, ami csak fokozza ezt a western hatást.

Appaloosaappaloosapic12appaloosa_movie_image_viggo_mortensen__4_2sb8knc

Jeff Beal filmzenéje magával ragadja az embert ebbe a különös világba, ezáltal még jobb hatást elérve.

Egy kedves ember felpakolta a netre az albumot 6 részben : 1 , 2, 3, 4, 5, 6

Gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom nekem nagyon bejött a film.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s